Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1986. május 26-tól van az Európai Uniónak hivatalos zászlója

Az Európa Tanács jelképe e naptól az Európai Unió hivatalos zászlaja.
A tagországok zászlói A tagországok zászlói Az Európa Tanács – amelyet 1949-ben hoztak létre azzal a feladattal, hogy küzdjön az emberi jogokért és támogassa az európai kultúrát – röviddel megalakulása után rájött, hogy világos és egyértelmű szimbólumokra van szüksége az európai egység kifejezése érdekében, s hogy e jelképpel önmagát is képviseltesse a világban.

Az Európai Tanács akkori 14 tagállama – 1955. december 13-án, Párizsban, a Château de la Muette-ben avatták fel a zászlót, ami így hivatalos jelképpé vált.

1983-ban az Európai Parlament, az Európai Unió választott testülete is elfogadta az Európa Tanács zászlaját és ajánlást tett arra, hogy az Európai Közösségeknek is ez a lobogó legyen a jelképe.

Az Európa Tanács egyetértését követően 1985 júniusában az Európai Tanács, az Európai Unió csúcsszerve hivatalos hozzájárulását adta a zászló használatához. A tizenkét csillagos zászló 1986. május 26-ától az Európai Unió hivatalos zászlaja.

A kék alapon kör alakban megjelenő tizenkét arany csillag Európa népeit, az egységes Európát szimbolizálja. Számos nép hagyományvilágában a 12-es szám a tökéletesség szimbolizálása mellett utal az év hónapjaira és az óralap számaira is, míg a kör egyebek mellett az egység szimbóluma. Nincs összefüggés a tagállamok és a csillagok száma között, így az Európai Unió bővülésével a csillagok száma nem változik.

A zászló az európai népek közötti ideális egység jelképévé vált. A zászló megjelenése és használata szigorúan kötött: az embléma egy kék színű fekvő téglalap (árnyalata is megszabott), amelynek hosszúsága másfélszerese a szélességének. Az egymástól egyenlő távolságra lévő tizenkét ötágú arany csillag egy olyan láthatatlan körön helyezkedik el, amelynek középpontja a téglalap átlóinak metszéspontja.

Az Európai Uniónak a zászlón kívül több más jelképe is van. Az Európai Himnusz Beethoven IX. szimfóniájának negyedik tételében elhangzó Örömóda; 2000. május 4-e óta Európa jelmondata: „Egység a sokféleségben”; május 9-e pedig 1985 óta Európa nap.

(forrás: Az európai zászló)

Kapcsolódó linkek