Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1929. január 13-án halt meg Wyatt Earp

„korának legkeményebb és leghalálosabb fegyverforgatója volt”

Akárcsak bátyjai, Wyatt Earp is jó megjelenésű férfi volt: 1,8 m magas, 75-77 kg, széles vállú, hosszú karú, izmos testalkatú. Éppoly gyakran használt az öklét mint a fegyverét a harcokban, amikor megkérdőjelezték hatalmát.

Legendás alakját ( bár sok tűzharcban vett részt, soha nem sérült meg) több történet, regény, film és tévé-sorozat is megörökítette.

 

Wyatt Berry Stapp Earp nevét „O.K. Corral-i tűzharc” tette ismertté. A legendás lövöldözésre 1881. október 26-án, szerdán, délután három óra környékén került sor az arizonai Tombstone városban. Wyatt Earp és fivérei, Virgil és Morgan Earp, valamint Wyatt jóbarátja, Doc Holliday alkotta négyes ellenfelei a törvényen kívüli Ike és Billy Clanton, Tom és Frank McLaury és Billy Claiborne voltak.

A tűzharc – a legenda szerint – mindössze harminc másodpercig tartott: a Billy Clanton és a McLaury fivérek meghaltak, Ike Clanton és Claiborne sértetlenül elmenekült; a másik oldalon Wyatt Earpön kívül mindenki megsérült, de halottjuk nem volt.

 

A történet szinte ismeretlen volt egészen 1931-ig, amikor is Stuart Lake írása, Wyatt Earp: Frontier Marshal című, nagyrészt kitalált történeteken alapuló, Wyatt Earpről írt életrajzi regénye meg nem jelent.

Earp élete során több olyan történetet is mesélt, amelyek kapcsán kétségek merülnek fel. Azt állította, ő fegyverezte le Clay Allisont Dodge Cityben 1878-ban; 1882-ben megölte a hírhedt Johnny Ringo-t. Az 1920-as évek végén elmesélte, hogy ő fogta el a hírhedt fegyverforgatót, Ben Thompsont a Kansas állambeli Ellsworthben, 1873. augusztus 15-én.

Igazából nincsenek olyan korabeli dokumentumok, amelyek alátámasztanák, hogy mindezen „hőstetteket” ő vitte véghez.

Kapcsolódó linkek