Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2012. február 13-án indult útjára a MaSat-1

a MaSat-1 az első teljesen magyar építésű műhold

2007 szeptemberében egy lelkes BME hallgatókból és doktoranduszokból álló csoport elhatározta, hogy megtervez és megépít egy kisműholdat. Fő céljuk volt, hogy demonstrálják hazánk rátermettségét az űriparban való tervezésre és kivitelezésre: kiemelt szempont volt, hogy a tervezést teljes, a gyártatást pedig a lehető legnagyobb mértékben itthon végezzék, végeztessék, ezzel is igazolva a hazai tervezők, gyártók alkalmasságát. Továbbá céljuk volt az is, hogy Magyarország potenciális űripari esélyeit javítsák és az ESA-hoz (Európai Űrügynökség) való csatlakozást elősegítsék azzal, hogy szak-specifikus, tapasztalt, képzett mérnököket bocsátanak ki.

A mintegy 1 kilogramm tömegű, 10 centiméter élhosszú kocka formájú technológiai pikoműholdat (MaSat-1, a magyar és a satellite szavakból képezve) a magyar idő szerint 2012. február 13-án 11 órakor indították útnak, több más hold társaságában a Francia Guyana-i Kourou melletti űrközpontból. Az utolsó pillanatban kiderült, hogy még van hely egy kis tömegű kamera elhelyezésére a műholdban (VGA érzékelőlap, 640*480 pixel).

Az első képek készítése sikertelen volt, de miután a műhold elvégezte alapfeladatait és sikerrel átvészelte a 2012. március eleji napvihart, az üzemelő csapat elkészítette az első sikeres képeket a Földről. A cél egy olyan szerkezet kialakítása volt, amely a Földtől 2000 km magasságban legalább 3 hétig képes működni és folyamatosan kommunikálni a földi vezérlőállomással. A projekt 30 milliós anyagköltséggel és 20 millió forintos felbocsátási költséggel járt. Részben ennek is tudható be, hogy az ambiciózus terv megvalósulására 5 évet kellett várni.

A 2015. január 9-én (pénteken) 21 órakor készült előrejelzés szerint a Masat–1 visszatérése magyar idő szerint 2015. január 9-én 23:15 és 2015. január 10-én 0:45 között volt várható. Ebben az időszakban a visszatérés bekövetkezése egyformán valószínű volt.

Az utolsó online adatcsomag 21:21:43-kor érkezett be Argentínából, ezután több csomagot már nem sikerült begyűjteni. Ez részben köszönhető annak is, hogy az utolsó óráit, azaz az előrejelzett visszatérési intervallumot is vagy óceán felett töltötte, vagy olyan terület felett, ahol nem voltak adatokat gyűjtő földi állomások.

Legközelebb ilyen terület fölé szombat hajnali 2:27-kor került, mely áthaladás a BME földi állomásáról, Budapestről is észlelhető lett volna. Ott megkísérelték venni a műhold jeleit, de sajnos az észlelés elmaradt, így feltehetően a visszatérés és egyúttal a megsemmisülés az előrejelzett másfél órás időtartamban történhetett meg.

A tervek szerint a MaSat-1 egy hosszabb távú program első műholdja lenne. Sikere esetén a MaSat-2, majd a MaSat-3 követné. Utóbbiak nagyobbak lennének és már tudományos célokat is szolgálnának.

Kapcsolódó linkek