AJÁNLÓ

Gyermekkönyvtár

3 éves lettem

Győri Hanna szerkesztő válogatásában jelenik meg ez a szép képeskönyv, amelyben a Pagony kiadó legkedvesebb gyermekíróitól kiválasztott versek és mesék olvashatóak. Az írások hat tematikus fejezetbe rendezve kaptak helyet: állatos, tesós, játékos, ovis, orvosos és esti mesés költemények, történetek sorjáznak a gyönyörűen illusztrált oldalak, olyan szerzők tollából, mint Marék Veronika, Varró Dániel, Szabó T. Anna, Lackfi János, Vadadi Adrienn, Kiss Judit Ágnes, Czernák Eszter, Kiss Ottó, Berg Judit, Finy Petra, Jeli Viktória, Harcos Bálint, Bartos Erika, Kovács András Ferenc, és végül, de nem utolsósorban Kukorelly Endre. Az illusztrációkat szintén válogatott csapat jegyzi: Marék Veronika, Agócs Írisz, Baranyai (b) András, Pásztohy Panka, Takács Mari - és hasonlók.

Adler, Irene: A cilinderes férfi rejtélye (Sherlock, Lupin és én 15.)

A regényfolyam legújabb darabjában ismét visszatérnek az állandó főhősök, a kamaszkorú Sherlock Holmes, a vele éppen egyidős Lupin, és a krimi történetek harmadik és főszereplője, egyben mesélője, a bájos Irene. Történelmi idők és tettek sodrába kerülnek az ifjú nyomozók. II. Miklós cárt, Oroszország „atyuskáját” bestiális módon legyilkolják családjával együtt. Azonban Miklósnak, miként az a történetből napvilágra kerül, volt egy eltitkolt leánya, Mila, aki a cár vidéki birtokán nevelkedett, ám soha nem mutatkozhatott a cári család többi tagja előtt. II. Miklós törvényes lánya, Anasztazia Nyikolajevna Romanova, azaz Ászja véletlenül tudomást szerzett féltestvéréről, és amikor a cári család tagjait legyilkolták, Ászja életben maradt. Mila menekülés közben szem elől veszítette szeretett testvérét, aki eltűnése előtt átadott neki egy kulcsot és egy titkos kódot…

A sorozat további kötetei a Gyermekkönyvtárban >>

Benedek Elek: Cimbora-mesék állatokról

Benedek Elek elsősorban meseíróként közismert; azt már kevesebben tudják, hogy a maga korában főszerkesztő is volt, a Cimbora című, gyermekeknek szóló folyóiratot állította össze kollégáival 1922 és 1929 között. A most megjelenő könyvben olyan állatmesék kaptak helyet, amelyeket annak idején "Elek apó" maga tett közzé a Cimbora hasábjain. A tizenegy mese közül négynek (Róka úr és Gólyáné asszonyság, Rókáné meg a vadgalamb, Rókáné meg a rák, Kié a bunda?) a főszereplői róka-karakterek. A többi közt van két egeres mese (Mese egy kis egérről, Az egerecske), két farkasos (Farkas koma kántorsága, Farkas koma háza), és még három: a Házasodik a daru, A madarak királya és a Röfröf anyó fogsora.

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Boehme, Julia: Bori és a barátai (Bori és a barátság 5.)

Ezzel a kötettel folytatódnak a kamasz Bori bájos és kalandos sztorijai, amelyek középpontjában most az életszakasz talán legfontosabb kapcsolattípusa, a barátság, illetve egy, az utóbbi időben kiemelt figyelmet kapott téma, az iskolai zaklatás, az ún. bullying áll. Bori egyik legjobb barátnőjére, Zizire rászáll egy lány egy másik osztályból. Az illetőt Tányának hívják, és már évek óta kötözködik Zizivel, ok nélkül sértegeti és minden alkalommal beszól neki, amikor csak alkalma van rá. A rossz természetű Tánya igazi vezéregyéniség, aki valóságos rajongótárbort gyűjt maga köré olyan diákokból, akik csodálják pimaszságát, vakmerőségét: ők az Iskolaudvar Ördögei. Zizi félelmét látva Bori elhatározza, hogy segít neki megregulázni Tányát. Hamarosan csatlakozik hozzá Anna, Dia, sőt Fülöp is, hogy együtt leckéztessék meg az Ördögöket…

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Új kötettel jelentkezik az ismert meseterapeuta, Boldizsár Ildikó, ezúttal is egy híres magyar életét feldolgozva a gyerekek számára. Történetének főhőse Kós Károly építész, grafikus, író, szerkesztő és tanár. Ő az a címben is szereplő kisfiú, aki csodaszép épületekről – lakóházakról, templomokról, tornyokról, iskolákról, múzeumokról – álmodik, sőt még egy állatkertről is, amely mely telis-tele van állatokkal. Már gyerekkorától kezdve rajzol, s sokat jár a természetben, s aki aztán – szüleivel is összekülönbözve – a mérnöki pálya helyett az építészit választja. A mesekönyv bemutatja családját, gyermekkorát, tanulmányait, főbb épületeit, pedagógusi és szerkesztői munkásságát, családi életét, s hírneves otthonát, melyet mindenki csak Varjúvárként emlegetett.

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Eliopulos, Nick: Merülésre fel! (Minecraft: Woodsword Krónikák 3.)

A Minecraft világában játszódó Woodsword Krónikák harmadik kötetével jelentkezik Nick Eliopulos. Ismét visszatérnek hát a Woodsword suliba járó osztálytársak, egyben lelkes Minecraft-játékosok: Morgan és Jodi Mercado, Harper Houston, Po Chen és Ash Kapoor, s persze segítőjük, Culpepper doki. Neki köszönhetően tettek szert azokra a speciális VR-szemüvegekre, melyek segítségével nemcsak 3D-ben tapasztalhatják meg a játékot, hanem benne is élhetnek. Ezúttal vízalatti kalandok várnak rájuk: tengeri teknősökkel, zombikkal és még sok minden mással. A játék ráadásul egy iskolai feladathoz is kapcsolódik. De vajon meg tudják oldani a felmerülő problémákat?...

Erdélyi magyar mondák

Második, átdolgozott kiadásban jelenik meg a Tekei Erika által válogatott erdélyi magyar mondagyűjtemény. A marosvásárhelyi kiadó kötete, Fábián Gabriella színvonalas rajzai kíséretében összesen tíz monda szövegét tartalmazza. Természetesen olyan történetekről van szó, melyekben a mesés elemeken kívül valóságos erdélyi helyszínek, ma is létező hegyek, tavak, települések nevei is felbukkannak. Olyanokról van szó, mint a Bálványos vár, a Venturné, a Firtos és Tartod, az Etéd, Szolokma, Atyha, a Firtos lova, a Zeta vára, a Három tündér, Az ikrek, a Szent Anna tava és A kápolna harangja.

Gifford, Clive: Tudomány – ősidőktől napjainkig

A könyv nagyobb korszakokra osztva ismerteti meg a gyermekekkel a világunkat megváltoztató tudományos felfedezéseket, találmányokat, az első kőeszközöktől a James Webb űrteleszkópig. A kiadvány terjedelmesebb olvasmányokat is tartalmaz a legfontosabbnak tartott eseményekről, mint a mezőgazdaság kialakulása, a megalitépítés, a lőpor feltalálása, a mikroszkóp felfedezése, az evolúció elméletének megfogalmazása, az ipari forradalom, az izzó feltalálása, a repülés, a periódusos rendszer megalkotása, az első atombomba felrobbantása, a DNS felfedezése, a Holdra szállás vagy az éghajlatváltozás. A könyvben rövid életrajzokat is találunk, olyan nevesebb tudósokról, feltalálókról, mint Arisztotelész, Leonardo, Galilei, Newton, Darwin, Einstein, Marie Curie és Stephen Hawking.

Howard, Jules: Tökéletes állatvilág - 300 csodás faj a bolhától az elefántig

Az állatvilág rejtelmeivel foglalkozik a brit zoológus, tudományos író gyerekkönyve. A szerző háromszáz csodás fajt mutat be – mint ahogy az alcímben is olvasható, „a bolhától az elefántig”. Hat nagy tematikus fejezetbe (Gerinctelenek, Halak, Kétéltűek, Hüllők, Madarak, Emlősök) osztva ismerteti a kiválasztott állatokat, a rövid ismertetőkön túl minden esetben feltüntetve az állatok latin nevét, méreteit, élőhelyeit és táplálékát. Az ausztrál óriás földigilisztától a lámpáskagylóig, a karolinai farkaspóktól az ecetmuslicáig, a csukától a nagy fehér cápáig, a barna varangytól a pápaszemes kajmánig, az emutól a jégmadárig, a gyűrűsfarkú makitól a közönséges vámpírdenevérig, a vándorpatkánytól a kacsacsőrű emlősig sok-sok érdekes állatot ismerhetnek meg a gyerekek.

Johnson, Marcus: A Föld

A Tap-a-dot okoskönyvek című sorozat újabb darabja a bolygónkkal kapcsolatos érdekes ismereteket mutat be a gyerekeknek. Milyen idős a Föld? Hogyan alakult ki? Milyen bolygónk belső szerkezete? Hogyan vándorolnak a kőzetlemezek? Milyen tényezők alakítják a Föld felszínét? Mi okozza a földrengéseket? Milyen részei vannak a légkörnek? Milyenek az egyes éghajlati övezetek? Mi okozza a hurrikánokat? Mit értünk klímaváltozáson és globális felmelegedésen? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatják meg az általános iskolás gyerekek a válaszokat az interaktív ún. okoskönyvből. Ehhez pedig a telefonjukra vagy a tabletjükre kell letölteni egy ingyenes alkalmazást, melynek segítségével a témákhoz kapcsolódó videókat tekinthetnek meg.

Johnson, Marcus: A világegyetem

A Tap-a-dot okoskönyvek sorozat kötetei interaktív lehetőséget adnak az általános iskolás gyerekeknek ahhoz, hogy különböző tudományos témákat jobban megismerjenek. Ehhez a telefonjukra vagy a tabletjükre kell letölteni egy ingyenes alkalmazást az AppStore vagy a Google Play áruházakból. Jelen kötet révén a csillagászati ismeretek elsajátításában mélyedhetnek el a kis olvasók. Megtudhatják például, hogy milyen alakú a Világegyetem, hogyan játszódhatott le az ősrobbanás, milyen fajta galaxisok léteznek, hány csillagot foglal magába a Tejútrendszer, milyen eszközökkel tudjuk megfigyelni a világűrt, mik a csillagok vagy a fekete lyukak, milyen a Nap belseje, hogyan néznek ki Naprendszerünk bolygói, s milyen a szerkezetük, hogyan jött létre a Hold, mik az üstökösök vagy hogy milyen izgalmas meglepetéseket tartogathat a jövő a világűr rajongói számára.

Körforgás a természetben

Ebben a sok színes rajzzal illusztrált képes ismeretterjesztő kötetben a természetes körforgás jelenségét tanulmányozhatják a gyerekek, több állat- és növényfaj példáján. Az első részben egy sárgarigó-pár egy költési szezonját követhetik nyomon, majd megfigyelhetik az ábrákon, miként fejlődnek, alakulnak a növények tavasszal és nyáron. A folytatásban a pillangók szaporodásáról és fejlődéséről, a bebábozódásról és kikelésről esik szó, majd arról, hogy a picinyke petéből miként lesz ebihal, béka.

Moore, Gareth: Nyomozz, mint Sherlock Holmes

Fejtörő játékok gyűjteményével jelentkezik Gaerth Moore. A gyerekek, a világhíres detektívnek, Sherlock Holmesnak és társának, doktor Watsonnal segítve, oldhatnak meg harmincnyolc esetet. Ezek mindenféle logikai játékok, feladványok: kódfejtés, számkombinációs feladvány, útvesztő, szöveges matematikai feladat, stb. A rajzokkal illusztrált kötet végén a szerző a megoldásokat is elárulja.

Neuhaus, Nele: Tűzön-vízen át (Charlotte 6.)

A kamasz Charlotte a Bad Soden-i Lovasegyesület tagja, és ha teheti a tanulás mellett fennmaradó szabadidejét kedvenc lova, Concorde mellett tölti a lovardában. A kislány nagyon ügyesen üli meg a pacit, de amikor versenyre kerül a sor, legalábbis edzője, Weyer úr szerint – veszélyes ugratásokba megy bele, ezzel felelőtlenül kockáztat. Ám ez mégis mindig eredményre vezet, mint ahogy a történet eleji versenyen is, amikor az ő győzelmével csapata az élmezőnybe kerül. Azonban a lányok között számos irigye is akad, többek között Inga, aki féltékenyen figyeli Charlotte sikereit…

Oldfield, Matt: Ibrahimovic (Focihősök 10.)

A könyv az bosnyák-horvát származású svéd labdarúgót, Zlatan Ibrahimovićot mutatja be, aki harmincnyolc évesen még ma is aktívan futballozik. Profi karrierje a Malmöben indult 1999-ben, majd olyan klubokban játszott, mint az Ajax, a Juventus, az Internazionale, a Barcelona, az AC Milan, a Paris Saint-Germain, a Manchester United vagy az LA Galaxy. Jelenleg ismét a Milan középcsatára, és többször is tagja volt már a svéd válogatottnak, melyen belül a legtöbb gól (62) az ő nevéhez fűződik. Az ő életét és pályafutását mutatja be a regényes életrajz, a főleg bevándorlók lakta Rosengårdtól a csúcsig. Megtudhatjuk, hogyan kezdett a kis Zlatan focizni, kik voltak a példaképei, miként jutott be a profi ligába, melyek voltak Ibrahimović eddigi pályájának meghatározó állomásai, vagy hogy mi a sikerének a titka.

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Pullman, Philip: A titkos birodalom (A Por könyve 2.)

A por könyve a már ismert hősnő, Aranyszájú Lyra gyerekkori kalandjait mesélte el. Ebben a világban mindent áthatott a titokzatos Por. Senki sem tudja, honnan jött, miből van, de a trilógia folyamán egyre többet és többet tudunk meg róla. A második kötet húsz évet ugrik előre az időben; a történet elejére a kis Lyra immár fiatal nővé cseperedett. Hét éve hagyta ott élete szerelemét, Will Parryt az oxfordi botanikus kertben. A lány daimónjával, Pantalaimonnal titkos és veszedelmes társaságok játszmáiba keveredik. Ismét felbukkan a színen Malcolm Polstead, az egykori csónakos fiú is, aki immár erős férfi. Mindhárman el kell, hogy hagyják Oxfordot, hogy Európán átvágva, Ázsia szívében keressék az elveszett titkokat: egy daimónok által lakott várost, hogy közelebb kerülhessenek a megfoghatatlan Por misztériumához…

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Puskely Mária: Az Árpád-ház szentjei

Az Árpád-ház szentjeit mutatja be röviden, méghozzá a gyerekek számára Puskely Mária egyháztörténész, szerzetestanár legújabb könyvében. A szerző elsőként részleteket közöl István király intelmeiből és a Szent Lászlóról szóló legendából, majd ezt követi az Árpád-ház családfája és a dinasztikus kapcsolatokat ábrázoló térkép. A kiadvány a bevezető részeket követően, egy-egy oldalas terjedelemben mutatja be az egyes szentek életét, István királytól Anjou Szent Hedvigig. Kettejük között olyan további személyekről esik szó, mint Imre herceg, Skóciai Szent Margit, Szent László lovagkirály, Szent Piroska (Eiréné bizánci császárné), Nagy Szent Erzsébet, Szent Margit domokos rendi apáca, Portugáliai Szent Erzsébet, s néhány további boldoggá avatott személy (Zsófia, Ágnes, Kinga, Szalomea, Kálmán, Jolánta stb.).

Sikó-Barabási Eszter: A nyolc testvér

Egy szegény ember ügyes gyerekeiről van szól a történet: négy fiúról és négy lányról. Az egyik fiú erős volt, a másiknak módfelett vágott az esze, a harmadik mindig vidám volt, s másokat is felvidított, a négy lány mind gyönyörű volt, a nyolcadik gyermek, egy fiú azonban sem nem volt vidám, sem bölcs, sem szép és nem is egy hős. A fiú ugyanis nem tudott járni, pedig sok-sok orvossal és gyógyszerrel próbálkoztak már, hogy lábra állítsák – mindhiába. Viszont nagyon jól tudott mesélni, s aki hallgatta őt, abba béke költözött. De mi történt a testvérekkel? S milyen szerepe lett a történetükben az erdőnek, egy rejtélyes idegennek, Erős királyfinak, Molekula Gyulának, Vidám királyfinak, Szép hercegnek és a Sasmadárnak?

Sikó-Barabási Eszter: Mesék az Ég-boltból

Varázslatosan szép mesekönyvvel kedveskedik a kicsiknek Sikó-Barabási Eszter: "ég-bolti" mesékből pontosan tizenhárom kapott helyet a Karda Zenkő színes illusztrációval kísért kötetben. A sort egy szívmelengető szerelmi történet nyitja meg, amelyben a fess és jóképű Samulegény egy tanulságos lecke árán érti meg a valódi szépséget, igazi érzelmeket felismerni. A folytatásban új, többször is felbukkanó szereplő lép elénk Picimici személyében, aki nemcsak Az üzenet című mese kis főhőse, hanem találkozhatunk vele - valamint Samuval, Emmával, Sárival is - a Ha eljön a..., a Három csoda, A kastély, a Fehérke szökése - és a többi hasonló történetben is.

Starobinec, Anna: A farkaslak (Állati nyomozók 1.)

A Messzi-erdő rendkívüli hely abban a tekintetben, hogy köszönhetően Főborz nyomozó rendfenntartó képességeinek, szigorának és tekintélyének, mindenki békében él a másikkal. Főborz épp a Görcs kocsmában üldögél, amikor megdöbbentő hírek jutnak el hozzá a helyi békahírhálón kuruttyolva: gyilkosság történt! Az áldozat nem más, mint a Nyúl, megannyi árva nyuszikát és egy pityergő nyúlözvegyet, no és mindösszesen egyetlen farokbojtot hagyva maga után, mivelhogy a tettes szőröstül-bőröstül fel is falta. Főborz ifjú és lelkes segédjével, a Borzmacskával az oldalán kezdi meg a nyomozást. A gyanúsítottak listáján első a magányos farkas, de aztán pár zavaros vallomástétel okán célkeresztbe kerül Jot, a kojot is. Ám ahogy Főborz egyre pontosabban skicceli fel a bűnözői profilt, és egyre szokatlanabb szálak kezdenek kibontakozni…

Starobinec, Anna: A ragadozó jogai (Állati nyomozók 2.)

Főborz nyomozó és Varjú doki a Róka odújában helyszínelnek, ahol életveszélyes támadás ért egy fehér tyúkot. Az áldozat épp csak túlélte a vacsoraidőt, ám a Róka értetlenül pillog - hiszen a házi szárnyasok nem is számítanak állatnak! Szó szót követ, és kiderül, hogy az akcióra nem más, mint Főborz segédje, Borzmacska adott engedélyt a Rókának, gondolván, hogy egyetlen tyúkocska megfojtása talán fel sem tűnik majd senkinek. Az epizódnak azonban ennél nagyobb tétje van: ha rájönnek Vadászfalva lakói, hogy Messzi-erdőben megint ölnek, akkor rájuk szabadítják a Nagy Vadászatot. Ahogy az ügy kibomlik, mindnyájuk figyelme egy, a közelben lakó nőre, Nyina Palnára terelődik, akiről kiderül, hogy azért tart baromfit, mert tyúklevest, pörköltöt készít.

Takács Mari: Bingaminga és a babkák

A babkák ebben a meseregényben rózsaszín mosolygós, csillámló gömbök - a "világmindenség pozitív gondolatai", amelyek csupa csodás dologgal töltik fel az emberek lelkét és elméjét: szuper ötletekkel, kreativitással, nyugalommal, reménnyel és nem utolsósorban szeretettel. Épp ezért nem kis probléma, amikor fennakadás üti fel a fejét a babkaforgalomban. Vajon mi történhetett? A helyzetet nem más, mint minden idők egyik legtehetségesebb varázslója, az éppen háromszázhatvanötödik szülinapjára készülő Bingaminga próbálja megoldani, olyan avatott segítőkkel kiegészülve, mint a rendkívüli megfigyelőképességgel bíró Valter a Borka nemzetségből, Jinga, a mindenért lelkesedő, picinyke hanga, valamint a varázsfőzetek előállításában jeleskedő Biloba a Hakrina-erdőből...

Tamás Menyhért: Utazás Bekóciába – Halparádé

Tamás Menyhért bukovinai székely eredetű József Attila-díjas költő otthonról hozott népköltészeti hagyományait és a modern életérzék kifejeződéseit ötvözve fogalmazta meg verses meséit. Az illusztrációkban is tükröződik e kettősség: a mesevilág formanyelvében gyökerezve néha a pop műfajból ismert elemek is felbukkannak. Ebben a könyvben a neves író, költő két, korábban már önálló kötetben megjelent gyermekeknek szóló versfüzére olvasható: az Utazás Bekóciába és a Halparádé. Ez utóbbiban a rövid versikék elsősorban néhány ismertebb halfaj jellegzetes tulajdonságait mutatják be könnyed humorossággal. A gyermekeknek nem biztos, hogy érthető, de nagy nyelvi leleményről tanúskodó, rímbe szedett utalások inkább a felnőttek közvetítésével találhatnak célba.