AJÁNLÓ

FELNŐTTKÖNYVTÁRGYERMEKKÖNYVTÁR

SzépirodalomBestsellerek, romantikus történetek Bűnügyi történetek, krimikFantasztikus regények, fantasy, sci-fikTinisarokIsmeretterjesztő és szakirodalom - Mentálhigiéné, lélektan, pszichológiaSzociológia, társadalomtudomány - Pedagógia - IrodalomtudományTörténelem

Felnőttkönyvtár

Szépirodalom

Ágh István: Szélcsend

A kortárs magyar költészet egyik legjelentősebb alkotójának új kötete – afféle saját „őszikék” gyűjteménye – az önvizsgálat, a számvetés, az emlékezés, a búcsúzás és a belenyugvás líráját nyújtja. Ágh István egész életművére jellemző a személyiség és a múló idő, a tünékeny világ kapcsolatának dalformájú ábrázolása. E kötetének öt ciklusa is erre hajaz, hiszen visszatekintések, tűnődések sora: emlékezés a gyermekkorra (Készülődés a távozásra), a szülőkre, rokonokra, társakra (Csillagfelhő).

A szerző művei könyvtárunkban >>

Ardone, Viola: Gyerekvonat

1946-ban Olaszországban a különböző politikai pártok és jótékonysági szervezetek mozgalmat hirdettek a háborúban sokat szenvedett déli gyerekek északi nyaraltatására. A háború testi és lelki sérüléseit elszenvedett árva vagy félárva gyerekek sorába tartozott a nyolcéves Amerigo Speranza, aki analfabéta édesanyjával élt nyomorúságos körülmények között; rongygyűjtésből és alkalmi munkákból tengődtek. Tanítónője, Maddalena révén szereztek tudomást arról, hogy gyerekcsoportokat fogadnak északon élő családok, így került hónapokra a kisfiú Modenába. Több ezer nápolyi gyereket utaztattak különvonatokon Emilia Romagna tartományba, hogy néhány gondtalan hónap során föltáplálják és lélekben megerősítsék őket.

Béri Géza: A sárkányölő

Béri Géza sokáig nem volt jelen munkáival a magyar könyvkiadásban. A szerző az ötvenes évek diktatúrája alatti költői csoportnak volt a tagja, amely a váci fegyház politikai foglyai közül került ki. Béri Géza mellett Gérecz Attila, Kárpáti Kamil, Szathmáry György, Tollas Tibor és Tóth Bálint voltak ennek a "különös" irodalmi csoportosulásnak a tagjai. A mostani válogatás azonban nem lírai darabjait, hanem prózai munkáit adja közre.

Cabrera Infante, Guillermo: Trükkös tigristrió

Egészen különös, színpompás világ tárul az olvasó elé, Kuba és fővárosa, Havanna ötvenes évekbeli lüktetését tökéletesen leképezik azok az élénk színekkel „felskiccelt” életképek, amelyek hatalmas lendülettel és életkedvvel áthatva „dobálják” az olvasót a számára eleddig ismeretlen környezetben. A történet áradó mesélőkedvvel ragadja magával az olvasót, aki az ötvenes évekbeli havannai hétköznapok nyüzsgő világának részese lehet. A forró nyári éjszakában lézengő, szivarozó férfiak, vágyat hajszoló bohémsága hatja át a történetet, amelyben valójában nem a cselekmény lendíti előre az olvasót, hanem a hangulatot tökéletesen visszaadó, tarka szövetű leírások, a sajátos nyelven előadott „monológok”, amelyek azonban a beavatottak számára értelmezhetők teljes valójukban.

Cangjang-Gjaco: Lelked szélfútta madártoll

A 6. dalai láma, a húszas éveiben járó, istenként tisztelt fiatalember, ha főpapi és uralkodói teendői engedték, álruhában elhagyta hatalmas palotáját, és elvegyült a nép között, hogy úgy éljen, ahogyan az egyszerű tibeti emberek. És ehhez a vágyához, életmódjához hozzátartoztak a nagyon is földi örömök, a szerelem és a testiség megannyi kívánsága, amelyeket – e kötet tanulsága szerint – 140 költeményben örökített meg. Rejtélyes életének része költői munkássága is, amely a tibeti irodalom klasszikusai közé emelte. A teokratikus berendezkedésű országban különösnek számított, hogy a fiatal főpap kedveli a vigasságot, a szerelmet és a szépirodalmat; miközben elvegyült Lhásza köznapi forgatagában, éjszakánként nyilvánosházakba járt, ahol a lányok az ő verseit dalolták.

Cserna-Szabó András: Extra Dry

A boldog békeidők utolsó pillanatai 2019 őszén. Egy kínai denevérben élő halálos vírus unalmában már azon tűnődik, mi lenne, ha elköltözne. Mondjuk, egy emberbe. Mindeközben Budapesten Aladár és Erika válnak. Lányuknak, Lizának van egy képzeletbeli barátja: Bingó, a vérnyúl. A Mikulásnak nyoma vész... Kuli, a temetőcsősz úgy tesz, mintha kettőig se tudna számolni, de mindez csak álca! A vadász megmenti Piroskát és a nagymamát a farkastól, de később szíven döfik. Emánuel egy durva szexuális együttlét során elveszti a fejét. De szó szerint. És közben Ignác papa (Erika apja, Aladár apósa), a nyugalmazott gimnáziumi igazgatóhelyettes már hegyezi a... és nem a fülét! Két hét Magyarországon (+ Székelyföld, Nápoly és Párizs).

A szerző művei könyvtárunkban >>

Giordano, Paolo: Ide nekünk a csillagokat is!

A regény egyes szám első személyű elbeszélője, Teresa, aki Torinóban lakik, csak nyaranta látogat el egy dél-olaszországi tanyára. A történet szerint a tanya tulajdonosa egy középkorú házaspár, akik intézeti, magára hagyott gyerekeket is befogadnak a birtokra és saját gyermekükkel együtt nevelik a fiúkat. A kamasz srácok jól megvannak egymás társaságában és segítenek a ház körüli munkákban, de eközben a tanyán élő Cesare irányításával tanulnak, mivel nem járnak iskolába az állami oktatás keretein belül. Cesare azonban sok mindent tud és élvezetes előadásainak anyaga megragad a srácok, Bern, Tomasso és Nicola fejében. Időközben a házaspár elköltözik és a fiatal fiúk magukra maradnak. Teresának nagyon megtetszik az itteni élet, de főként Bern, akibe szerelmes lesz...

Halls, Stacy: Familiárisok

Fleetwood Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre. Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni. Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett. Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?…

Iturbe, Antonio: Az auschwitzi könyvtáros

Auschwitz-Birkenau lágerében, 1944. januárjában kezdődik a történet, amikor a Kraus házaspárt és kamaszodó kislányukat ide deportálják a zsidótörvény miatt. A táborban egy Alfred Hirsch nevű ember, már-már a lehetetlent valósította meg, amikor iskolát szervezett a gyerekeknek. Mindezt az SS-tisztek tudta nélkül kellett működtetni és Dita, akinek édesapja becsempészte a kofferükbe, Thomas Mann Varázshegy című művét, ezzel a világhírű regénnyel teszi le, a valaha létezett legkisebb könyvtár alapjait. Összesen nyolc darab könyvet birtokol a kis csapat és a kislány mindent elkövet annak érdekében, hogy megőrizze a könyveket. Mit sem törődik a rá leselkedő veszéllyel, azzal, hogy ha az általa rejtegetett olvasmányokat felfedezik a kápók, akkor ez akár az életébe is kerülhet…

Josikava Eidzsi: Taikó 3.

A feudális Japán legendás, sokszor, sokakat megihlető vadromantikus virágkorába invitálja az olvasókat Josikava Eidzsi nagyszabású történelmi regénye, amelynek főszereplője egy Hijosi nevű, alacsony származását hatalmas szorgalommal és látványos tehetséggel kompenzáló, ambiciózus ifjú szamuráj. A fiatalember történetének hátterét a japán história egyik legeseménydúsabb időszaka adja: a kötet 1536-ban, a sógunátus radikális átalakulásának idején veszi kezdetét, a szigetország hatalmi berendezkedését az alapoktól átalakító, hatalmas háború kezdetén. A történelmi kataklizma végeredménye egy, a sógun kezében összpontosuló, a császárt bábként kezelő, egyszemélyes katonai uralom lett. E karizmatikus diktátorok közül az elsőt Tojotomi Hidejosinak hívták – azaz Hijosinak.

Karinthy Frigyes: Hölgyeim és Uraim! - Ismeretlen művek 1927-1938

Karinthy Frigyes 1927–1938 közt született karcolatai és Hölgyeim és Uraim című humoreszkjei kerültek az ízléses kivitelű, szép kötetbe. A karcolatok a mozi kapcsán született szellemes beszámolókat, korabeli lapokban közölt „indiszkrét” szerkesztőségi leveleket, viccelméleti eszmefuttatásokat és riportokat tartalmaz. A Hölgyeim és Uraim című sorozat igazi korrajz görbe tükörben, a kiindulópontjához visszatérő (tehát nem haladó) Zeppelintől az innen tudósító marslakó által észrevett villamosközlekedés furcsaságain át egészen addig, hogy míg a dohányzásról való leszokáson gondolkodik az ember, pihenésképp érdemes rágyújtani.

A szerző művei könyvtárunkban >>

Kaschnitz, Marie Luise: Ádám és Éva - Válogatott elbeszélések

Az arisztokrata származású, ám prózai életművével a modernség irányába haladó Kaschnitznak az 1950-es és ’60-as években írott novelláiból közöl válogatást a kötet. Az írónő eszménye a líra és a próza között elhelyezkedő előadásmód volt, ahogyan ő mondta: igazi műfaja a „világi litánia”; példaképei pedig Franz Kafka, Paul Celan, Thomas Bernhard és Samuel Beckett voltak. Célja pedig az volt, hogy a világról adható női tudást jelenítse meg, és azt a morált, amit mindenkinek gyakorolnia kellene embertársaihoz való viszonyában. A kötet huszonnégy novellája rendre sorsfordító helyzetekről szól, törékeny életszituációkat, döntési kényszereket, a kapcsolatokban megmutatkozó egyenetlenségeket ábrázolja, de minden emberi és lelki történés mögött ott a múlt, a kulturális háttér, a szellemi aura vagy épp valamilyen titok.

Lunde, Maja: Kékség

Maja Lunde műve az ember és a természet sérülékenységéről szól, középpontjában ezúttal a vízért folytatott küzdelemmel. Az egyik időszálon 2017-ben járunk. Az idős környezeti aktivista, Signe a Ringfjorden nevű faluban él. A hetven esztendős nő egyik nap egy vitorláshajó, a Kékség fedélzetén egyedül fut ki a tengerre, hogy találkozzon egykori szerelmével, Magnusszal. A különleges rakomány azonban szorosan kapcsolódik a kék bolygó sorsához… A másik időszálon 2041-ben járunk. A helyszín ugyanaz a tengerparti norvég falu: ide menekült kislányával, Louval együtt egy David nevű fiatalember, méghozzá a szárazság sújtotta Dél-Franciaországból. A hőmérséklet a globális felmelegedés hatására itt is némileg megemelkedett, de szerencsére még jut víz az ott élőknek. Aztán egyik nap, egy elnéptelenedett ház kiszáradt kertjében rátalálnak egy régi vitorlásra…

Mörk Leonóra: A herceg és a lányka

A történet két idősíkon zajlik: 2019, Budapest. Nóri, a fiatal gitárművész különös ajándékot kap a tizennyolcadik születésnapjára az édesanyjától: egy régi flopilemezt, amit meg sem tud nyitni. A lány mindent elkövet, hogy megtudja, mit rejt a lemez, mert ez az egyetlen lehetősége arra, hogy rátaláljon az apjára, akivel soha életében nem találkozott, és akiről jóformán semmit nem tud…1800, Poroszország. Frieda, a jómódú berlini hugenotta család lánya vidéken nyaralva ismeri meg a szomszédos kastélyban vendégeskedő porosz királyi herceget, aki egyszerre hadvezér, zeneszerző és zongoraművész. Amikor rádöbben, hogy a javíthatatlan szoknyavadász hírében álló herceg, aki elérhetetlennek látszott számára, viszonozza az érdeklődését, hiába tudja, hogy nem lehet helye a férfi életében, igent mond erre a logikátlan, jövőtlen, de annál szenvedélyesebb szerelemre…

A szerző művei könyvtárunkban >>

Nothomb, Amélie: Szíved gyötörd

A történet kezdetén Marie, a 19 éves, szépségével mindenkit ámulatba ejtő lány teherbe esik a város legjobbképű és leggazdagabb családjának fiától, Olivértől. Úgy véli csapdába került, majd miután férjhez megy a halálosan szerelmes Olivérhez és megszüli kislányát, Dianét, úgy érzi vége az életének, mert helyette most már az újszülöttre irányul minden figyelem. Kivéve az ő figyelmét és szeretetét, mert gyűlölettel szemléli kislányát, aki már egészen kisgyermekként pontosan érzi, hogy mindhiába küzd édesanyja szeretetéért. Nagyszülei azonban megpróbálják pótolni az anyai érzelmek hiányát, és ezért Diane nagyon hálás. Később még két gyermeke születik Marie-nak, egy kisfiú és egy kislány, Célia, aki az édesanyja szemefénye lesz és mindazt a szeretetet, amit Dianétól megtagadott az asszony, ráönti legkisebb gyermekére…

Robinson, Marilynne: Háztartás

A Háztartás méltán szerepel minden idők legjobb regényei között. Ruth és Lucille egy idahói kisvárosban élnek szigorú nagyanyjukkal, majd, amikor ő meghal, különc nagynénjükkel, Sylvie-vel. Édesanyjuk elhagyta őket, és egy szikláról a közeli tóba kormányozta az autóját, ugyanabba a tóba, ahol korábban a lányok nagyapja is életét vesztette egy vonatbalesetben. Ruth és Lucille nemcsak a gyászt, de Sylvie sajátos gyereknevelési módszereit és csavargó életmódját is másképp dolgozza fel: míg az előbbi a kalandot látja benne, az utóbbi számára egyre kínosabbá válik a nő jelenléte, és mindent megtesz, hogy a családi köteléket elszakítva normális életet kezdjen.

Rushdie, Salman: Quichotte

A regény a regényben szerzője SamDuChamp, jelentéktelen kémtörténeteivel bombázza a könyvpiacot, míg egy nap kipattan fejéből az ötlet, és életre hívja főhősét, Quithottét. Az indiai származású idős férfi aktív korában egyetlen szórakozással töltötte szabad idejét, folyamatosan a televízió képernyőjére ragadt a tekintete, mígnem az agykárosodás egy különleges formája támadta meg a gondolatait. Már nem tudott különbséget tenni a valóság és a pergő műsorok eseményei között, amikor pedig a képernyőn megjelent imádatának, mi több szerelmének tárgya, Miss Salma R., miként annak idején nagy elődje, Don Quijote érzett olthatatlan szerelmet szíve hölgye, Dulcinea iránt, akként érzett most tiszta vágyat Quithotte is a tv-sztár, Salma iránt. Ezután, hogy elnyerje szíve hölgyének kegyét, elindult kalandozó útjára elképzelt gyermekével, Sanchóvak együtt…

A szerző művei könyvtárunkban >>

Tolkien, J.R.R.: Középfölde formálása

J. R. R. Tolkien 1973-ban bekövetkezett halálát követően fia, az irodalomtörténész-kutató Christopher Tolkien vette át édesapja szellemi hagyatékának a gondozását és feldolgozásában óriási volumenű munkáját. Az anyag ugyanis, amit az író hátrahagyott, lefegyverzően hatalmas volt: Tolkien valóságos világot, önálló mitológiát, hozzá nyelveket alkotott, s ezt a maga-teremtette univerzumot több mint fél évszázadig bővítgette, csiszolgatta.

A szerző művei könyvtárunkban >>

Tompa Andrea: Haza

A Kolozsváron született, 1990 óta Magyarországon élő író jelen regényében, az otthon és a haza összefüggésrendszerében a szépirodalom lírai szövetébe szőve vizsgálja, az otthon elhagyásának problematikáját. A „krónika” egy osztálytalálkozó alapötletéből bontakozik ki, amikor a szereplők közel harminc év múltával találkoznak, majd megosztják az eltelt időszakban átélt élményeiket a barátokkal. Az író személyes tapasztalatokból, érzésekből építkezik, hiszen a maga mögötte hagyott harminc esztendő során megtapasztalhatta, milyen érzés országot váltani. Furcsa kettősség lakozik benne, mert szülővárosában Kolozsváron, döntésével kapcsolatban meg kellett élnie pozitív és negatív véleményeket egyaránt, volt, aki hazaárulónak bélyegezte meg, mások viszont a város kiemelkedő szülöttjeként emlegették.

A szerző művei könyvtárunkban >>

Bestsellerek, romantikus történetek

Fforde, Katie: Tavaszi zsongás

A romantikus regény két főszereplője anya és lánya, Gilly és Helena. A negyvenes éveiben járó Gilly saját családi házát rendezte be panziónak és boldogan vezeti vállalkozását. Egy napon felkeresi őt egy ingatlanügynök, aki a környéken szeretne házat venni és a férfi, Leo szemet vet Gilly házára. Néhány kettesben eltöltött vacsora után meghitt kapcsolat alakul ki kettejük között és ekkor Leo „magasabb szintre” kívánja emelni lassan bontakozó románcukat, elhívja egy bécsi kirándulásra Gillyt. A nő sokáig habozik, mert lányával Helenával már megbeszélt egy programot. Helena iparművész, aki még az egyetemi évei alatt a textilszövéssel „jegyezte el” magát. A lány ajtaján bekopogtat egy minden tekintetben „macsó” férfi, Jago, és arra kéri őt, segítsen neki, mert húgának kiscicája beszorult egy résbe és ő nem tudja kiszabadítani a kis házikedvencet a fogságából…

A szerző művei könyvtárunkban >>

Gregory, Philippa: A füvesasszony

Anglia, 1648. Angliában polgárháború dúl a királypártiak és a parlamentet támogatók között. A küzdelem a királyság minden sarkába, még a távoli déli területek lápos partjaihoz is elér. Alinor, a helyi füvesasszony leszármazottja Szentiván-éjkor ellátogat a templomkertbe, hogy a telihold fényében találkozhasson eltűnt férjének szellemével. Ha a kísértet megjelenne, Alinor legalább biztos lehetne abban, hogy a férfi meghalt, kijelenthetné, hogy megözvegyült, s így szabadnak mondhatná magát. Alinor azonban nem szellemmel, hanem egy titkos küldetésen lévő, előkelő férfival találkozik, aki a segítségére szorul. Az asszony úgy dönt, segít neki, hogy átjusson a veszélyes lápvidéken, ám ezzel halálos veszedelembe sodorja magát…

A szerző művei könyvtárunkban >>

Jacobs, Anne: A villa

Augsburg, 1913. Fiatal árvaházi lány érkezik Johann Melzer textilgyár-tulajdonos villájába. Marie-t konyhalánynak veszik fel a pazar palotába; öntudatos viselkedésével hamar kihúzza a gyufát, ugyanakkor a ház asszonyának védelmét élvezi. Léha diákévei után hazatér a villába Paul Melzer, a család sármos tékozló fiúja, aki hirtelen szerelemre lobban Marie iránt. Bár a lányt is magával ragadja a szenvedély, tisztában van vele, hogy úr és szolga kapcsolata mindig fájdalmas véget ér. Katharina, a legfiatalabb, lázadó Melzer sarj is pártfogásába veszi Marie-t, akiből hamarosan komorna lesz. Anne Jacobs izgalmas romantikus regénye egy gazdag család és a cselédség mindennapjaiba enged betekintést. Az 1910-es évek Német- és Franciaországába kalauzol bennünket, Picasso és a modern művészet, a vad és mély érzéki szerelem korába, amikor már küszöbön az I. világháború.

James, Erica: Nyár a Comói tónál

A romantikus történet főszereplőjének, Florianának már éppen sikerülne feldolgozni gyermekkori szerelmével, Sebbel való szakítását, amikor esküvői meghívót kap és a férfi azt kéri tőle, feltétlenül menjen el a Comói tónál tartandó lakodalmára. A lány elképed ekkora pimaszságon és eldönti, nem szándékozik eleget tenni a meghívásnak. Azonban meglehetősen feldúlt állapotban megy ki az utcára és ott elüti egy autó. Amikor magához tér, egy idős hölgy, a hetvenéves, Esme Silcox hajol fölé és egy rendkívül jóképű férfi, Adam Strong kérdezgeti ijedten, hogy eszméleténél van –e? Floriana kórházba kerül, ahol még aznap meglátogatja Esme és Adam is. A férfi nagyon maga alatt van, mert a négy éve tartó kapcsolatának éppen most lett vége, mert szerelme, Jesse úgy döntött már elmúltak a férfi iránti érzelmei. Esméről kiderül, hogy soha nem ment férjhez és magányosan él, így aztán nagyon örül újdonsült, fiatal barátainak…

Kelényi Angelika, R.: Róma, Róma

Ebben a kötetben visszatér az írónő korábbi könyvéből (Barcelona, Barcelona) megismert harmincöt éves menő londoni újságírónő, Caroline Wood, aki most is külföldön, természetesen egy csodaszép déli nagyvárosban, Rómában ered egy remek sztori nyomába. Azt a fülest kapja, hogy van az olasz fővárosban egy varázslatos erejű épület, amelyet a környékbeliek Szerelemház néven ismernek, s amelynek az a sajátossága, hogy aki átlépi a küszöbét, annak a szívét Ámor biztosan átlövi. Nem is kérdés, hogy Caroline-nak próbára kell tennie a ház "képességét", emiatt azonnal felkerekedik, hogy személyes tapasztalatával hitelesítse az érdekes sztorit. Az út jóval kalandosabbra sikeredik, mint az tervezte, és természetesen színre lép egy csodásan vonzó olasz férfiú is, bizonyos Giorgio…

A szerző művei könyvtárunkban >>

Kelly, Ruth: Szőlőskert Provence-ban

A romantikus történet hősnője, Ava gyermekkorának legszebb éveit nagyapja szőlőskertjében töltötte el, Provance-ban. Az idő telik-múlik, Ava férjhez megy Markhoz. Nemsokára megszületik a lányuk, Sophie, majd huszonhárom évi házasság után Avának arra kell rádöbbennie, hogy Mark nem az az ember, akinek ő gondolta egykoron. Ava nagypapája ez idő tájt meghal, és unokája örökli a provance-i szőlőskertet, a Chateau-Clairt. Ava bár nem sokat ért a szőlőműveléshez és a borkészítéshez, úgy érzi, tartozik annyival imádott nagyapja emlékének, hogy továbbviszi az örökséget. Sophie-val együtt elutaznak a birtokra és az ott élő, szakavatott borászok segítségével Ava megkezdi a munkát. Mindenki szeretettel veszi őt körül, hiszen sokan emlékeznek még az egykori kislányra. Főként azonban a helyi kedves kisvendéglő pincére, Jacques keresi Ava kegyeit…

Moccia, Federico: Ezer éjszaka nélküled

A fiatal zongoraművésznő, Sofia már pályája elején hangos sikereket ért el. A külső szemlélő számára magánélete is tökéletes, Andreával kötött házassága biztos szerelmi alapokon nyugszik. Mindezek ellenére az asszony hátat fordít addigi életének, és Oroszországba megy, szinte elmenekül férje elől. Orosz barátnője, Olja érzi, hogy valami nincs rendben Sofia életében, de mindaddig nem akarja faggatni, amíg egy napon lelkitársa önmagától megnyílik előtte. Elmeséli, hogy bevallottan hisztis természetének következtében Andrea motorbalesetet szenvedett és sokáig úgy tűnt, soha többé nem fog tudni járni. Ekkor jelent meg a házaspár életében egy régi barát, Tancredi, aki felajánlotta segítségét, és elkísérte a házaspárt Mishuna Torkama japán professzorhoz, aki egy őssejtes gyógymóddal visszaadta Andrea régi életét. Mindeközben Tancredi folyamatosan udvarolt Sofiának, aki bármennyire szerette volna ezt elhárítani, nem tudott ellenállni a férfi kedvességének…

Norton, Sheila: Állatdokik Hope Greenben

Sam úgy érzi, torkig van a londoni életével. Barátjával való kapcsolata nem olyan, amilyennek lennie kellene, állatorvosi recepciósként végzett munkája sem teszi boldoggá. Azon kapja magát, hogy egy egyszerűbb és csendesebb életre vágyik, vidéken, állatokkal és gyerekekkel. Csakhogy a barátja éppen vele ellentétesen gondolkodik: ő szereti a londoni életet, az állatokért és a gyerekekért viszont nem különösebben rajong. Samnek tehát döntenie kell: a barátját választja-e vagy az álmait követi. Hogy nyugodtan át tudja gondolni a dolgokat, elhatározza, hogy a nagymamájához utazik vidékre. Azonban az élet Hope Greenben távolról sem nevezhető csendesnek vagy békésnek…

York, Sabrina: Susana és a skót

Andrew Lochlannach messze földön híres hódításairól – a csatatéren és azon túl is. Amikor a barátja fogadást köt vele, hogy ki csókol meg előbb száz nőt, ő meg sem áll kilencvenkilencig. Ám egy jól sikerült csóklopással ugyanis kivívja bátyja haragját, aki száműzi őt marhatolvajokat kergetni. Ennek ellenére Andrew nem bánja tettét, hiszen a világ végén a sors összehozza a legvadítóbb nővel, akivel valaha találkozott. Ám Susana Dounreay nem az a naiv lány, aki csak úgy odaadja magát egy férfinak, akkor sem, ha történetesen az a férfi olyan jóképű, mint Andrew. Még ha hagyta is egy gyenge pillanatában, hogy megcsókolja a velejéig romlott skót, Susana visszautasítja, hogy csupán egy újabb, jelentéktelen hódítás legyen a férfi számára. Andrew-ra nehéz feladat vár: be kell bizonyítania a tüzes szépségnek, hogy nem játszadozik vele, és semmi esetre sem mond le róla…

Bűnügyi történetek, krimik

Ahnhem, Stefan: A kockavető

Fabian Risk épp kómába esett kislánya, Matilda mellett ül a helsingborgi kórházban, amikor egy szír fiú brutális meggyilkolása nehéz feladat elé állítja a városi rendőrséget. Hamarosan tudomásul kell venniük, hogy az eset csak bevezetője volt egy szörnyű gyilkossághullámnak, amely végigsöpör a környéken. Az áldozatok száma rohamosan nő, és a gyilkosságoknak látszólag nincs oka, és semmiféle mintázatot nem követnek. Fabian végül kénytelen visszatérni a munkába, a főnökének, Astridnak pedig meg kell szakítania tizenkét lépéses alkoholelvonó kúráját, hogy a sok párhuzamosan zajló nyomozást irányítani tudja. Fabiannak eközben még az elhunyt kollégája, Hugo Elvin által hátrahagyott információkat is fel kell dolgoznia, ezért magánnyomozásba kezd, amely mindörökre megváltoztathatja az összekovácsolódott nyomozócsapatot.

Berry, Steve: A varsói protokoll

Ismét visszatér Steve Berry állandó hőse, a volt titkosügynök, Cotton Malone. Az éppen Brugge városában tartózkodó férfi ezúttal is egy politikai játszma kellős közepén találja magát. Krisztus szenvedésének állítólagos ereklyéi, az Arma Christi darabjai egymás után tűnnek el a világ szentélyeiből. Az egyik ereklye, a Három Amigo elrablásának maga is tanúja lesz. Később egykori minisztériumi főnökétől, Stephanie Nelltől megtudja, hogy ezek az értékes ereklyék valójában beugrók egy titkos aukcióra. Azon pedig Lengyelország elnökére, Janusz Czajkowskire, a Szolidaritás egykori meghatározó alakjára terhelő információk cserélnek majd gazdát, melyek a lengyel kormánypárton túl az amerikaiak és az oroszok számára is értékesek lehetnek. Így aztán Malone-t is Lengyelországba küldik…

A szerző művei könyvtárunkban >>

Brand, Arthur: Hitler lovai

A regényes, ám valós eseményeken alapuló történet írója, Arthur Brand holland műkincsnyomozó, aki a második világháborúban eltűnt értékes festmények és egyéb világhírű műkincsek hollétének fölkutatására vállalkozott. A szerző eddig tevékenysége során nemcsak a világháború idején nyoma veszett értékek lelőhelyét derítette fel, de az azóta ellopott, többek között Salvador Dalí és Picasso festmények nyomára is eljutott. Legutolsó híres „fogása”, Oscar Wilde húsz évvel ezelőtt, az Oxfordi Egyetemről ellopott aranygyűrűjének megtalálása volt. Ilyen előzmények után egy szobor felkutatása ügyében keresi őt fel a műkereskedők világában meglehetősen elhíresült férfi. Azt akarja megtudni, kinek a tulajdonába került a második világégés során elveszett „Lépkedő lovak” című szobor, amelyet Hitler kedvenc műalkotásaként tartottak számon.

Castillo, Linda: Szégyen

Újabb „amish krimivel” folytatódik Linda Castillo Kate Burkholder-sorozata. Egy tizenöt éves lány holttestére bukkannak egy világtól elzárt amish telep melletti erdőben. Az áldozat, aki gyermeket várt, megfagyott a hóban. A seriff Kate-hez fordul, hogy épüljön be a közösségbe, és járjon az ügy végére. A főhősnő amish neveltetése révén tökéletes jelölt a kockázatos küldetésre, de ha elvállalja, szembe kell néznie a saját múltjával is, és azzal, hogy annak idején miért tagadta meg a hitét. Amikor azonban megtudja, hogy talán más gyermekek élete is veszélyben forog, úgy érzi, nem mondhat nemet a feladatra. Végül a csendes, vidéki kisváros felszíne alatt egy olyan világra bukkan, amelynek lakóit szörnyű titkok, rémes bűntettek és vallási fanatikusok tartják rettegésben…

A szerző művei könyvtárunkban >>

Ellis, Bella: Az eltűnt hitves

A regény 1855-ben, a yorkshire-i lápvidéken veszi kezdetét. Itt él a jelentős vagyonnal és tekintéllyel bíró, Mr. Chester, feleségével, Elizabeth-tel és két kiskorú gyermekével. Egy napon az asszony szolgálója, Matilda French hiába keltegeti úrnőjét, amikor széthúzza a hálószoba függönyét, földbe gyökerezik a lába, mert a helységben mindent vér borít, de asszonya nincs a szobában, és Elizabeth-et később sem találják. Mr. Chester azonnal a rendőrséghez fordul, hogy derítsék ki mi történhetett a kastélyában, amelynek biztonságára a vérebei éjjel nappal felajzva figyelnek. A hatóságok nyomozása azonban nemcsak, hogy lassan halad, de úgy tűnik vakvágányra is futott, ekkor lépnek „akcióba” a Brontë nővérek, akiknek jó barátnője Matilda. Mr. Chester házvezetőnője.

Falk, Rita: Grízgaluska affér

Franz Eberhofer, a testestül-lelkestül bajor zsaru egyik pillanatról a másikra bűnüldözőből gyanúsítottá válik - méghozzá egy rendőr kollégája meggyilkolásának gyanújával. A nyomok mind Franz felé mutatnak: az áldozattal köztudottan rossz volt a viszonya, az alibije gyenge, a gyilkos fegyver pedig nem más, mint az ő jó bajor bicskája. Szorongatott helyzetéből az egyetlen kiút, ha felderíti az ügyet és leleplezi az igazi gyilkost. Közben sajnálatos módon a szülői házban is kitör a belháború Nagyi és a Papa között: váratlanul felbukkan ugyanis Paul, a Nagyi hetven évvel ezelőtti nagy szerelme…

A szerző művei könyvtárunkban >>

Jensen, Jens Henrik: Tisztító tűz (Oxen 3.)

A háborús veterán Niels Oxent egy hajóbalesetet követően halottnak könyvelik el. A valóságban azonban Svédország egyik szigetén fedezékbe ásta magát. Kínzó dilemma előtt áll. A rejtőzködő, ámde óriási hatalommal rendelkező dán politikai-gazdasági hálózat, a Danehof meg akart szabadulni tőle, és ha most rájönnek, hogy nem jártak sikerrel, ismét megindul ellene a hajsza. Az erőszakos hatalom nem engedheti meg magának az effajta hibát. Ráadásul a dán rendőrség is megpróbálná ráhúzni a vizeslepedőt egy olyan gyilkosságért, amelyet nem követett el. A helyzete kilátástalan, Oxen mégis úgy dönt, felveszi a kesztyűt és küzdeni fog. Ha nem tenné, hátralevő életében menekülnie kellene, s akkor minden reménye szertefoszlana, hogy valaha is viszontláthatja a fiát…

A sorozat további kötetei könyvtárunkban >>

Marsons, Angela: Egy élet ára

Két kislányt, két barátnőt elrabolnak úszóedzés után. A szüleik egy időben kapnak SMS-t az emberrablóktól, akik egyelőre csak arról értesítik őket, hogy a gyerekeik életben vannak. Amikor azonban megérkezik a következő üzenet, az a szokásos követelések helyett még szörnyűbb tartalmat rejt: a családoknak licitálniuk kell, és aki többet ajánl a lányáért, azé életben marad, a másik gyereknek viszont meg kell halnia. Kim Stone felügyelő vezeti a nyomozást, és tudja, hogy ha nem sikerül a lányokat visszaszereznie, az az állásába kerülhet. Őt azonban nem ez motiválja, hanem az a tudat, hogy a két gyerek rémisztő körülmények között kénytelen eltölteni a rohanó perceket, azt az időt, amíg nem bukkannak a nyomukra. És nyomból kevés van, pedig az emberrablóknak nem ez az első ilyen ügyük. Egy anya jó ideje hiába várja vissza élete értelmét…

Nagy Zoltán, N.: Keselyű

Szigeti Zalán nyugodt élete pillanatok alatt fenekestül felfordul, amikor a háza melletti játszótéren a szeme láttára égetnek el egy embert. Hamar világossá válik számára, hogy a gyilkos macska-egér játékba kezdett vele, amelyben nemcsak a saját élete a tét, de a családja is veszélybe kerül. A szövevényes nyomozás vezetője, Budai László rendőr alezredes meg van róla győződve, hogy a tettes azonos a 25 évvel korábban órásmesterként dolgozó Keselyű Richárddal, aki majdnem két tucat embert ölt meg, mielőtt 1989-ben nyoma veszett. Ahogy a múlt árnyai megelevenednek a jelenben, egyre több jel mutat arra, hogy a gyilkosságok kapcsolódhatnak a költőfejedelem, Babits Mihály életéhez. Zalán a rendőrséggel párhuzamosan kutatja a sötét összefüggéseket, de a holttestek száma egyre csak nő, és a halálos játszmában senki nem lehet biztonságban…

Smith, Wilbur: Szellemtűz

Theo és Connie Courtney 1754-es születésük óta Indiában nőttek fel. Szüleik tragikus halála elszakítja őket egymástól. Theo bűntudatban magányosan él. A szerelmek és a családtagok szelleme kisérti, és eltökélt szándéka, hogy hibáit helyrehozza. Megváltásra törekszik harcokban, és a konfliktusokban egyaránt. Csatlakozik a britekhez, a francia és indiai hadsereg elleni háborúban. Connie azt hitte, hogy testvére elhagyta. Sok bántalmazás érte, de elhatározza, hogy a jövőben nem engedi, hogy bárki is birtokolja őt. Franciaországba megy ahol bejut a felsőbb társadalmi körökbe, és szépségével manipulálja a környezetét. Amint a testvéreknek ismét sorsuk egymáshoz közelít, rájönnek, hogy a bosszú és a megváltás, amit mindketten kétségbe esetten keresnek, talán életükbe is kerülhet…

A szerző művei könyvtárunkban >>

Fantasztikus regények, fantasy, sci-fik

Kuang, Rebecca F.: Sárkányköztársaság (Mákháború 2.)

Második kötetéhez érkezett az írónő grandiózus fantasy regényfolyama, amely egy Nikan nevű birodalomban játszódik, és a főszereplője egy mágikus képességekkel megáldott lány, Zsin, aki a legnevesebb katonai iskola, a Szinegard hallgatója. A lány itt szembesül azzal, hogy több mint egy átlagember. Sámánerőit egyik tanára próbálja előhozni, hogy elsőrangú harcossá neveli Zsint, és valóban: a kibontakozó háborúban a lány valóságos élő fegyverként csillantja meg tehetségét. A csata és az összecsapások a személyisége olyan arcát mutatják meg, ami őt magát is megdöbbenti, s miután véget érnek a háborús idők, Zsint egyre jobban elborítja a szégyen és a lelkiismeret-furdalás az általa elkövetett brutális tettek miatt. Gyötrelmeit ópiumszívással próbálja meg enyhíteni, miközben ő maga is tudja, hogy nincs kiút: a bosszúállás és a tűz istene, a főnix parancsát kell követnie.

Roberts, Nora: Napfogyatkozás

Szilveszter éjjele van, amikor mindenki mulat és még senki nem sejti, hogy Skóciában egy halálos járvány szabadul el, nemsokára megfertőzve az egész világot. Gyors terjedése okán a tudósok „Végzetnek” nevezik el a különleges vírust. Akik túlélik a fertőzést azok közül néhányan egészen különös képességek birtokába jutnak. A New Yorkban dolgozó séf, Lana miután legyőzi a „végzetes vírust” bármilyen tárgyat képes megmozdítani pusztán az akaratával. A mentőknél szolgáló, Jonah ha megérint valakit, jeges rémületet érez, mert akihez hozzáért, annak a jövője rajzolódik ki az elméjében. Fred szintén döbbenetes képességgel lesz megáldva/verve, ő ugyanis bármilyen sötét helyen képes fényt gyújtani. Katie, aki ez idő tájt hozta világra ikergyermekeit nemcsak új sorsoknak nyitott utat ezzel, de a csecsemők révén a mágiát is elhozta az új világba…

A szerző művei könyvtárunkban >>

Scalzi, John: Az utolsó emperátor

További elképesztő kalandokat és fordulatokat ígér John Scalzi korábbi köteteihez kapcsolódó új regénye. Az események most is Árnak nevezett jelenség körül forognak; ez nem más, mint két térbeli (űrbeli) pont között húzódó, egyfajta folyékony, képlékeny hipertér, amely által lehetővé válik a fénysebességnél gyorsabb, téren és időn átívelő, világok közötti utazás. Az Árral már korábban sem stimmel valami, ám ebben a részben összeomlása már exponenciálisan gyorsul: az egymástól világokra levő emberkolóniák elszakadása immár valós fenyegetés. Az éppen regnáló emperátor, II. Grayland kezében végre megszilárdulni látszik a hatalom: félresöpörve a katasztrófahelyzet élősködőit, minden erejével azon van, hogy mindenki megmentsen a beszakadó Ár elől, akit csak lehetséges.

A szerző művei könyvtárunkban >>

Szélesi Sándor: Az ellopott troll

A Benedek király uralkodása idején Budapesten játszódó történet főszereplője Tóth Bercel rendőrhadnagy, akit egy politikailag kényes ügy miatt száműztek a Különleges Királyi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztályára, azon belül is az életvédelmisekhez, gúnynevén: a Meseőrséghez. Ő az osztály egyetlen ember munkatársa; rajta kívül egy garabonciás, egy fanyűvő, egy kőmorzsoló, egy sámán és egy csordásfarkas dolgozik ott, egy harmadfokú mágus, dr. Sziklai János rendőr őrnagy irányítása alatt, hogy a varázslényekkel kapcsolatos bűnügyeket megoldják. A munkatársai által nem igazán kedvelt nyomozó rendre a jelentéktelenebb ügyeket kapja - most például a Margit-sziget eltűnt trollját kéne megkeresnie. De vajon ki és miért rabolt el egy nyolc méter magas, teljesen ártalmatlan kőtrollt a Margit-híd lábában kialakított odújából?

A szerző művei könyvtárunkban >>

Wilson, Daniel H.: Az androméda evolúció

Eredetileg 1969-ben jelent meg Amerikában Michael Crichton Az Androméda-törzs című, debütáló techno-thrillere, mely világszerte nagy sikert aratott. A mára már klasszikussá vált regény félszázados évfordulójára Daniel H. Wilson sci-fi író, a robotika szakértője készítette el annak folytatását (Crichton özvegyének felkérésére). A történetben is ötven évvel azután járunk, hogy a titokzatos földönkívüli anyag néhány óra leforgása alatt egy arizonai városka, Piedmont szinte teljes lakosságát kiirtotta, és kirobbantotta minden idők legnagyobb egészségügyi válságát. Az emberiség pusztulását akkor csak egy maroknyi kutató önfeláldozó munkája akadályozta meg. Az azóta eltelt évtizedek alatt a nagyhatalmak mind a Földön, mind a világűrben dolgoztak, titkos laboratóriumokban az Androméda-törzs titkának megfejtésén és lehetséges felhasználásán.

tovább (Tinisarok, szakirodalom) >>