Könyvtár az otthonunkban - ONLINE szolgáltatásaink

"... a Könyvtár határtalan..." (Jorge Luis Borges). Könyvtárunk virtuális kapuja a nap 24 órájában nyitva áll! Honlapunkon, a Facebookon, a YouTube csatornánkon várjuk szeretettel látogatóinkat! Online szolgáltatásaink folyamatosan bővülő tartalmakkal üzemelnek.

Most, amikor a könyvtár olvasói terei nem látogathatók, remek gondolat lehet egy korábbi könyves kihívás mottója: "egy könyv a polcodról, amit még nem olvastál", talán most itt az ideje a saját könyvespolcunkon sorakozó kötetek közül választani. ... amíg a könyvtár újra ki nem nyitja kapuit, és nem tudnak az új kötetek közül válogatni... de addig is: a távolság nem akadály, maradjuk kapcsolatban!

"... a Könyvtár határtalan..." borgesi gondolat még igazabb, amikor jelenleg "csak" a virtuális könyvtár áll az olvasóink és a könyvtárosok rendelkezésére. Böngésszenek honlapunk friss hírei között; keressnek a katalógusunkban vagy könyvajánlóink között; kutassanak az adatbázisainkban; olvassanak az archív helyi újságokból vagy éppen hallgassanak mesét, verset, felolvasásokat. Nemcsak azon dolgozunk, hogy honlapunk, adatbázisaink, közösségi oldalaink tartalomfrissítése folyamatos maradjon, hanem azon is, hogy új szolgáltatások jöhessenek létre.


KÖNYVTÁRUNK ONLINE SZOLGÁLTATÁSAI
 

Online katalógus

A könyvtár állományáról - könyvek, DVD-k, hangoskönyvek  - tájékoztató katalógus építése folyamatos. 2020 tavaszán bevezetésre került a Corvina Integrált Könyvtári Rendszer. Jelenleg is nagy erőkkel zajlik a bibliográfiai rekordok javítása, kiegészítése, és izgatottan készülünk a Corvina kínálta új lehetőségek megvalósítására.


OLVASNI JÓ! - KönyVélemény Önöktől

Folyamatosan érkeznek a könyvélmények! Köszönjük! Értékeljen ONLINE! Ha szívesen megosztaná olvasmányélményeit, töltse ki a KönyVélemény értékelőlapot és küldje el nekünk, várjuk szeretettel! Hozza meg mások kedvét is az olvasáshoz, mert olvasni jó! Felhívás nem csak felnőttekn


KönyVélemény - OLVASÓINKTÓL #könyvszeretettel

Folyamatosan érkeznek a könyvélmények! Köszönjük! Értékeljen ONLINE! Ha szívesen megosztaná olvasmányélményeit, töltse ki a KönyVélemény értékelőlapot és küldje el nekünk, várjuk szeretettel! Hozza meg mások kedvét is az olvasáshoz, mert olvasni jó! Felhívás nem csak felnőtteknek!

 

Könyvtárosok ajánlják / Olvasd el Te is!

Munkatársaink olvasmányélményei szeretettel :-) Regényekről, ismeretterjesztő könyvekről, vagy akár filmekről is rendszeresen ajánlókat készítünk felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.
 

A mai napont történt... - Évfordulók

Jeles napok, történelmi, kulturális, művészeti, irodalmi, művelődéstörténeti események, érdekességek napról-napra. Az évfordulók között helyismereti vonatkozású események, történések is megtalálhatók.
 

Hírlevél 

Időszakonként megjelenő tájékoztató a könyvtár életéről, ahol megjelennek a friss hírek, információk, beszámolók, meghívók, ajánlások új szerzeményeinkről. A honlapon a korábbi hírlevek is olvashatók. Feliratkozás a hírlevélre >>>
 

Kérdezze a könyvtárost!

Az online könyvtári tájékoztatás lehetőséget ad arra, hogy az interneten keresztül tegyenek fel kérdéseket könyvtári szolgáltatásainkkal, irodalomgyűjtéssel, könyvtári dokumentumokkal, lexikális adatokkal, közhasznú információkkal kapcsolatosan.
 

Gyerekkönyvtári honlap / Gyerekkönyvtár otthon ;)

A gyerekenek egy külön honlapon gyűjtjük össze a nekik szóló tartalmakat ...és itt kaptak helyet a kis Cimborák is :) Mit csináljunk otthon a gyerekekkel? A szülőknek ötleteket adunk meseolvasás és -hallgatás, otthoni játék és kreatív tevékenységek végzéséhez. A VÍZ világnapja alkalmából egy teszt >> és egy rajzpályázat >> is várja a gyerekeket.
 

Műelemzések

Az adatbázisban irodalmi alkotásokhoz, a filmekhez, az irodalom- és filmelmélethez, -történethez kapcsolódó tanulmányokat, kiritkákat tárjuk fel, és az interneten teljes szöveggel elérhetőket megjelenítjük.


INTERCISÁTÓL DUNAÚJVÁROSIG - Helyismereti gyűjteményeink, adatbázisaink
 

Helyimsereti adatbázis

Dunaújvárosra múltjára, jelenére, jövőjére és a környező településekre vonatkozó irodalmat gyűjtjük össze és tárjuk fel a helyi, vidéki, országos napilapok cikkeiből, tanulmányokból, könyvekből, internetes források anyagaiból. 
 

"Hírünk, nevünk messze száll..."

Azoknak a személyeknek (írók, költők, képzőművészek, sportolók, "érdekes emberek", stb.), közösségeknek a nevét, életrajzát  és internetes kapcsolatait gyűjtjük egybe, akik akár tevékenységük, akár életük valamilyen eseménye kapcsán kötődnek, kötődtek városunkhoz,  és szűkebb-tágabb környezetünkben vagy akár világszerte  is ismertté váltak.
 

Várostörténeti kronológia

Az adatbázis Dunaújváros (és jogelődei) történetét, a várossal kapcsolatos és a városban történt fontosabb eseményeket tartalmazza, mutatja be a kezdetektől időrendi sorrendben.
 

Képtár

Könyvtári eseményekről, rendezvényekről, a város intézményeiről, épületeiről, köztereiről, képzőművészeti alkotásokról gyűjtjük a képeket. Itt található a Dunaújvárosi Hírlap fotóarchívuma, a sportfotó-gyűjtemény, Tomcsányi Éva és Wünsch László élete képekben, képeslapgyűjtemény és a Virtuális Múzeum városi ereklyéket megörökítő képanyaga is.
 

Digitalizált helyi újságok

A Dunai Vasmű Építője, a Sztálin Vasmű Építője, Sztálin Vasmű Híradó, a Dunapentelei Hírlap, a Sztálinváros, a Sztálinvárosi Hírlap, az A Hírlap, és a Dunaújvárosi Hírlap digitalizált évfolyamai 1951-től 2004-ig böngészhetőek, olvashatók és a cikkek a helyismereti adatbázison keresztül visszakereshetőek.
 

Dunapentele, Sztálinváros a korabeli sajtó tükrében, 1951

Dunaújváros várossá nyilvánításának 60. évfordulója alkalmából készítette el ezt a kiadványt könyvtárunk. A helyi lapokból és az országos Népszava és Szabad Nép oldalain megjelent cikkekből válogattunk. A képekkel átszőtt válogatás felidézi a kor sajátos hangulatát és ízelítőt, információt nyújthat múltunkról, a korabeli város hangulatáról.


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

Facebook-oldalunk / Moly.hu

Friss híreink mellett az adatbázisok építése során fellelt érdekesebb, izgalmasabb témákról információkat adunk, beszámolót készítünk. Az olvasmányajánlásba és az idézetek gyűjtésébe olvasóinkat is bevonjuk. Dunaújváros építésének 70. évfordulójához kapcsolódva kiemelt figyelmet fordítunk a helyi, helyismereti információk megosztására. 

YouTube csatornánk

A tévében megjelent híradások, interjúk mellett Marcsi néni élőszóban mesél, Orsi néni papírszínház-meséket ad elő, és mindketten olvasnak fel kortárs meséket, verseket. Az elmaradt rendezvényeink „pótlására” korábbi rendezvényeink, előadásiank, költészet napi koncertek videófelvételeiből válogatunk: Viadana Kamarakórus, Quintia, Kákics együttes.


TERVEK - ÚJ SZOLGÁLTATÁSOK
 

Médiatár - szerkesztés alatt!

A médiatárban a helyi televízió 1985-2004 közötti digitalizált műsorai lesznek elérhetőek. Bemutatását - az Országos Könyvtári Napok keretében - októberre tervezzük a Dunaújvárosi Televízió bemutatja...1985 címmel a városi televíziózás kezdeteit Eördögh Bertalan, a dunaújvárosi televízió első főszerkesztője  és munkatársai elevenítik fel.
 

KÖSZI - Iskolai közösségi szolgálat a könyvtárban

Marketingtervet dolgozunk ki a fiatalok könyvtári jelenlétének erősítésére, a könyvtári iskolai közösségi szolgálat bővítésére, népszerűsítésére. Várjuk az érdeklődőket a Facebook csoportunkba is: Közösségi szolgálat - JAKD.


A könyvtár a virtuális térben is a hiteles információ, a kultúra és a közösségi találkozások színtere.
Találkozzunk a könyvtárban!