Pompásan buszozunk! - felszállástól leszállásig UTASKÖNYVTÁR

Egy kis könyves érdekesség a Magyar Kultúra Napja alkalmából: A Dunaújváros—Székesfehérvár—Győr között járó autóbuszon ötvenöt könyvből válogathatnak az utasok. A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Fejér Megyei Könyvtár dolgozói a bejáró dolgozók művelődésének elősegítésére indították útnak.

1964 végén indult első, "kísérleti" útjára az utaskönyvtár - a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár dolgozóinak ötlete nyomán - a Magyar Államvasutak Közúti Gépkocsi Üzeme (MÁVAUT) Dunaújvárost is érintő autóbusza, amelynek utasai utazás közben művelődhettek, szórakozhattak, kedvükre válogathattak, olvashattak. A bejáró dolgozók művelődésének elősegítésére indított kezdeményezés nagy népszerűségre tett szert és már az első napon nagy forgalma volt a kísérleti autóbuszkönyvtárnak. A busz falára szerelt könyvtárból az utazás idejére kölcsönztek, ezért rövid műveket, kisregényeket, novellákat, verseket, karcolatokat tartalmazott. A fehérvári könyvtárban könyvtárban még ma is őrzik azt a kék faszekrényt, amelyben a könyveket szállították.
 

Útra készen az „Utaskönyvtár”

Fotó: Percze Lajos Fotó: Percze Lajos "A Vörösmarty megyei könyvtárban formás, világoskék színűre festett faszekrény körül forgolódnak a könyvtárosok. A szekrényke ajtaja nyitva, a polcain kettős sorban sorakoznak a könyvek. Útleírások, novelláskötetek, humoros karcolatok gyűjteményei, verseskötet, kisregény. Látnivaló: útravaló olvasmányok. Olyan könyvek, amelyeket autóbuszon, vonaton vesz különösen szívesen kezébe az ember, amikor már kényelmesen elhelyezkedett ülőhelyén, s az izgalmas, érdekfeszítő olvasmány lapjaiba temetkezve akarja eltölteni az utazás egyébként unalmas óráit.
De lám, máris csukódik a szekrényke ajtaja, s olvashatóvá válik a fehérbetűs felirat: Utaskönyvtár.
— Hová utazik az utaskönyvtár? — tesszük fel a kérdést a szekrény körül szorgoskodóknak.
— A hét végén kel először útra Dunaújváros és Székesfehérvár útvonalán közlekedő reggeli autóbuszjáraton — hangzik a válasz.
S kiderül az is, miért készült. Elsősorban a bejáró dolgozók érdekében, akiket utazgatással terhelt életmódjuk miatt mindeddig nehezen lehetett megközelíteni a népművelés hagyományos eszközeivel. Részükre készült most ez a szórakoztatva-művelő Utaskönyvtár, amelynek 55 kötete néhány nap múlva már útrakel a megye egyik legforgalmasabb munkásjáratán, az utasok örömére."

- mekis-: Útra készen az "utaskönyvtár"=Fejér Megyei Hírlap, 1964.10.29., 1.o.
Ismét az utaskönyvtárról=Fejér Megyei Hírlap, 1964.11.22., 10.o.
képek forrása:
Utaskönyvtár az autóbsuzon=Hajdú-Bihari Napló, 1965.03.06., 1.o.; Vörösmarty Mihály Könyvtár


További fényképek az MTVA Archívumában


A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár megemlékezése, köszönjük mi is az öteletet!