1961. november 25. A város neve: DUNAÚJVÁROS

Javaslatok az új városnévre: Dunavasvár, Vasvárad, Dunaújváros, Acélváros, Kohászváros ... végül a Népköztársaság Elnöki Tanácsa - a város dolgozói képviselőinek javaslatára - Sztálinváros nevét Dunaújvárosra változtatja.

1961. november 25-én jelent meg a Magyar Közlöny 87. száma,

amelyben  olvasható volt a Népköztársaság Elnöki Tanácsának 17/1961. számú határozata városunk nevének megváltoztatásáról.

"Tapolczai Jenő tanácselnök tájékoztatja a tanácstagokat:

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa a 17/1961. számú határozatával arról értesített bennünket, hogy előterjesztésünket elfogadva, kérésünknek megfelelően, városunk nevét DUNAÚJVÁROSRA változtatta.

A városnév megváltoztatása során a vitában több más név is felmerült. Ilyen pl.: Dunavasvár, Vasvárad, Acélváros stb. Úgy érezzük azonban, hogy a mi viszonyaink között városunk neve - ami első hallásra egyeseknek még szokatlan - "Dunaújváros" méltó módon kifejezője lesz annak, amit itt, a Duna mentén, a szocializmus építésének e nagyszerű időszakában épült és épül..."

A Dunaújvárosi Tanács Végrhajtó Bizottsága  Sztálin út nevét Vasmű útra, a Stalinstadt tér nevét pedig Marx Károly térre változtatta.

(forrás: Tavasz '80 Dunaújváros, 1980. 81-82. o.)

A Dunaújvárosi Hírlap így köszöntötte az "új várost":

"Ezekben a napokban valamennyien először írjuk le városunk új nevét: Dunaújváros. S e szó kimondása, leírása gondolatokat ébreszt valamennyiünkben, akiknek szívhez az évek során hozzánőtt ez a város. De hogy nőtt hozzá? Úgy, mint hazánk első szocialista városa, mint népünk nagyszerű alkotó erejének fényes bizonyítéka, mint a munkásnemzetköziség vasba és betonba öntött szimbóluma. Ez volt és ez marad a tartalma a mi városunknak, ezért vagyunk büszkék, hogy e város lakói lehetünk. Igen, ez volt a tartalma a városnak, amiből semmit nem vett és semmit nem vesz el az a tény, ha neve megváltozik. 

Mit is jelent mai körülményeink között a városnév megváltoztatása? Jelent ez tartalmi változást? Nyugodtan kijelenthetjük, tartalmi változásról szó sincs. Dunaújváros a szocialista nehézipar fellegvára marad, változatlanul népünk nagyszerű alkotó erejét, a szovjet és magyar nép örök, megbonthatatlan barátságát hirdeti…. Ezzel köszöntünk téged, Dunaújváros, népek büszkesége, népünk büszkesége, amikor először leírjuk új neved."

Város a Duna partján=Dunaújvárosi Hírlap, 1961.11.28., 1.o.
A hír ikonképe: 40 éves Dunaújváros alkalmi képeslap, bélyegzés/Képtár>>

 

Dunaújváros az 1960-as években - a Dunaújvárosi Idegenforgalmi Hivatal kisfilmje