2003. június 6-án adták át a Zenepavilont a Petőfi ligetben

„Ujjé! A Ligetben nagyszerű” - Debütált a zenepavilon és a Petőfi Művészeti Liget. Az átadás egyben főpróbája is volt az építménynek. A Viadana Kamarakórus és a Sándor Frigyes Zeneiskola növendékeinek jutott a megtiszteltetés, hogy elsőként kipróbálhassák, hogy énekükkel és zenéjükkel felavathassák.

"Már nagyon vártuk." - Avatóünnepség

Már nagyon vártuk. Dr. Kálmán András polgármester örömmel adta át Dunaújváros kulturális életnek legújabb állomását, a Petőfi liget zenepavilonját a jogos tulajdonosoknak: a fellépő együtteseknek és a városlakóknak. Az átadás egyben főpróbája is volt az építménynek, hiszen közreműködött a Viadana Kamarakórus, valamint a Sándor Frigyes Zeneiskola növendékei – nekik jutott a megtiszteltetés, hogy elsőként kipróbálhassák, hogy énekükkel és zenéjükkel felavathassák. A kovácsoltvas-elemekből álló impozáns pavilont Ihász János ötvösmester készítette el. Létrehozását pedig Knódel Mária, a színház igazgatója, valamint a terület képviselője, Kerekes Judit szorgalmazta. Knódel Mária elmondta: a zenepavilon tervezésében és kivitelezésében igazodik a már felújított színházhoz, és a Petőfi liget arculatába is szervesen beilleszkedik. Hétvégenként élő zenét hallgathatnak az arra járók. Elektromos hangosítás nélkül fog szólni a zene, és fúvósok, kamarazenekarok játszanak majd.”


7közlap 2003.06.11., 2.o., Dunaújvárosi Hírlap, 2003.06.07., 1. o.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Ekkor jött a gondolat..." - tervezzünk egy művészeti ligetet

A Mozaik Művészeti Fesztivál keretében átadott zenepavilon története már a színház felújításakor elkezdődött. Ekkor jött a gondolat, hogy rendbe kellene hozni a Petőfi ligetet, amely a kulturális életet és a pihenést egyaránt szolgálná, és egyben színházi centrum is lenne. 2002-ben az „önkormányzat megbízásából elkészült a liget rendezési terve. Szloszjár György tervezőasztalán egy városliget, egy álomliget körvonalai rajzolódtak ki, ahol mindennek volt valami funkciója. Lássuk az elgondolásokat. A Bartók színház hátsó teraszának iskola felőli végét szabadtéri színpaddá alakítaná a szakember, előtte félkörben a nézőtérrel. A színpadrészt fák és bokrok szegélyeznék – mintegy hangfogóként is –, a liget közepén lévő kör alakú építmény pedig „zenepavilon” lenne, tágas és kiváló lehetőséget biztosítva a zenekaroknak, a térzenét kedvelőknek. A liget Kossuth Lajos utca felőli harmada pedig sétányokkal átszőtt sétáló- és pihenőpark lenne. A gyerekeknek bekerített, szép játszóparkot alakítanak ki a Bartókkal átellenes sarokban. A liget terveit káprázatosnak találták a lakók is és elragadtatással fogadták az átalakítási javaslatokat, örömmel lemennek majd megnézni az ingyenes produkciókat.”

Dunaújvárosi Hírlap, 2002.05.18., 3.o., 2002.06.28., 1, 5.o.

Azóta is népszerű...

A pénteki avatási ünnepség után vasárnap már ismét megtelt a Zenepavilon, ahol lelkes éneklők csapatai, a dunaújvárosi nyugdíjasok népdalénekesei szórakoztatták az érdeklődőket. Aztán koncertek sora következett - népzene, popzene, könnyű- és komolyzene egyaránt: Fláre Beás cigány népzenészek, Calcutta Trió, Corpus Rézfúvós Quartet, Ábrahám Nóra és Csecsődi Károly, Arasinda együttes, Abajka citerazenekar, Póduim Duó, Határőrség zenekara, Four Fathers, Corazonada, NeoFolk... Azóta is, a zenepavilonnal egy időben induló Petőfi Művészeti Liget rendezvénysorozat egyik fő színhelye és évről-évre egyre gyakrabban az esküvői fotózások népszerű, kedvelt színtere is.
 


Kapcsolódó linkek