HÚSZ ÉVE: 2000. június 9-11. Komédiásünnep Dunaújvárosban

„...szép és szabad napok a színház, a báb és a zene barátkozása jegyében." Hagyományteremtő céllal a városalapítás 50. évfordulója alkalmából, három napon át fesztivál: Csákányi Eszter, Jordán Tamás, Sebő Ferenc, Paprika Jancsi, Palya Bea, Kulka János, Ládafia Társulat, Táncszínház, játszóház...

Szép volt, jó volt, olyan szép és jó, hogy talán igaz sem volt...

„Győztünk!” - mondta a „Komédiásünnep” megnyitóján Vidnyánszky Attila főrendező, s ez a szó végigkísérte a három nap történéseit. Ha jött a közönség, győztünk, ha véget ért egy szépséges bemutató, győztünk, ha a gyerkőcék nagyot kaccantak, győztünk, s amikor hajnalonta végre-végre hazatértünk és hullán dűltünk ágynak, hát győztünk akkor is."

"Elkezdődött végre, rendben: Dunaújvárosban tegnap délután dr. Kálmán András polgármester méltató szavaival, és - a „színházcsinálók nevében” - Vidnyánszky Attila, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház főrendezője szavaival megkezdődött a hagyományteremtő szándékkal rendezett dunaújvárosi Komédiásünnep. A Városháza téren rendezett megnyitó után a komédiások a Bartók mögötti parkba vonultak, ahol egymást érték a döntően gyerekeknek szóló produkciók: volt óriásbáb és gólyaláb, diákszínpad és bábvarázs.

"Egy korabeli kritika szerint: „A táncszínházi produkció teltházas, a színházi produkciók teltházasak, jövő-menő „kultúrellenőrök” győződhettek meg róla: abszolút nem zavarták egymást a programok. Sem a minőség, sem a környezet, sem a látogatottság.”
 
Dunaújváros önkormányzatának támogatásával, városunk alapításának 50. évfordulójának tiszteltére rendezett események kapcsán került sor első ízben a Komédiásünnep megrendezésére. A rendezvény szinte az egész városra kiterjedt, így programok garmadája várta a látogatókat a Városháza téren, a Petőfi ligetben, az MMK udvarán, a múzeumkertben, a Kiscsillag sörözőben, a Dózsa Mozicentrum előtti téren. A rendezvényen összesen huszonnégy társulat lépett fel, illetve tiszteletét tette Kulka János, Jordán Tamás, Sebő Ferenc, Palya Bea is.

Programok szombaton és vasárnap. Dunaújvárosi Hírlap, 2000.06.10., 6.o.
-nyulasi-: Komédiáskörkép ünnep után. Dunaújvárosi Hírlap, 2000.06.13.6.o.
-pá-: Ahogy a résztvevők látták a Komédiásünnepet. Dunaújvárosi Hírlap, 2000.06.13.7.o.


Komédiásünnep, Magma Fesztivál, Mozaik Művészeti Fesztivál

A Komédiásünnep megrendezésére még a következő évben sor került, majd 2002-ben a fesztivált kísérő ellentétek miatt a Magma fesztivál volt a városban. 2003-ban aztán ismét egy új fesztivál megrendezését látták szükségesnek a szervezők:

„A Komédiásünnep után akadtak fanyalgók, akiknek nem tetszett, hogy ugyanazokat az előadóművészeket hívnák meg, akiket előző évben. Az egyszeri kísérletnek bizonyuló Magma fesztivál is szolgált bizonyos tanulságokkal...ezért idén új névvel: Mozaik Művészeti Fesztivál, új koncepcióval rendeznek nyári kulturális programsorozatot. Lesz irodalmi kávéház, a Komédiásünnepet idéző maskarás felvonulás, családi hétvége, koncertek, kiállítások, kórustalálkozó. Az elszórt mozaikokból pedig a végére talán kirajzolódik valami összkép.„

szigeti: Komédiásünnep, Magma, most pedig Mozaik Fesztivál. Dunaújvárosi Hírlap, 2003.04.17. 5.o.
 

... és egy kis ízelítő az októberben bemutatásra kerülő Médiatárunkból

Médiatár - szerkesztés alatt!

A médiatárban a helyi televízió 1985-2004 közötti digitalizált műsorai lesznek elérhetőek. Bemutatását - az Országos Könyvtári Napok keretében - októberre tervezzük a Dunaújvárosi Televízió bemutatja...1985 címmel a városi televíziózás kezdeteit Eördögh Bertalan, a dunaújvárosi televízió első főszerkesztője  és munkatársai elevenítik fel.