1994. június 4. Az első dunaújvárosi streetball verseny: AszfaltBuli '94

21 perc, 21 pont, 4 fő, „hirtelen halál”, zsákolni nem lehet - Ajác KC, Coffonok, Blöff, ANPT, Kakadu-dák. Nyolc pályán pattogott az utcai kosárlabda a Vasmű úton. 2002-ben az Acélváros és az Acélbikák után szabadon a streetball hangzására, mintájára a „Steelball” (acéllabda) nevet kapta. Videóval!

Már csak néhány nap és szokatlan látványosságban lehet részük a dunaújvárosiaknak. A tavaly Budapesten első ízben megrendezett streetball mintájára Dunaújvárosban is megszervezik az eseményt. Június 4-én a Vasmű út egy részét kosárlabdázók veszik birtokukba, ugyanis itt rendezik meg AszfaltBuli '94 elnevezéssel az első dunaújvárosi streetballt, ahol a legfontosabb: a mérkőzések 21 percesek, ha az eredmény egyenlő, akkor a „hirtelen halál” következik, zsákolni nem lehet.

Kosarak a Vasmű úton=A Hírlap, 1994.05.31., 7.o.
Utcai kosrálabda=A Hírlap, 1994.06.04., 11.o.


„Először rendeztek Dunaújvárosban utcai kosárlabda-bajnokságot, és máris nagy sikert aratott. Szombaton ötven csapatban közel kétszázan küzdöttek meg a helyezésekért. A Vasmű úton, az úttesten, három korosztályban, hat kategóriában, hét pályán pattogott a labda egész nap. A férfi és női gárdák mellett vegyes társaságok is indultak. A nevezők között a Dunaferr jégkorongcsapatának néhány kiválósága is játszott Ékszerek néven. Végig élénk érdeklődés kísérte az eseményt. A nézők nemcsak a kosárlabdázásban gyönyörködhettek, hanem tánc- és divatbemutatóval is szórakoztatták őket. A rendezvényt szervező RSG társaságnak rengeteg segítséget nyújtott a Dunaferr Rt., a dunaújvárosi sporttitkárság”, és a helyi cégek is. Az utcai kosárlabdához szükséges speciális palánkokat a Plast Obo Kft. gyártotta. A győztesek: Ajác KC, Coffonok, Blöff, ANPT, Kakadu-dák.

Sikeres nyitány=A Hírlap, 1994.06.06., 7.o.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

Az első streetball bajnokságon 50 csapat, a következő években egyre többen, közel 100 csapat is játszott a mindig nagy sikerű kosárlabda-show meccsein. Aztán az elmúlt években kevesebb csapat, csökkenő érdeklődés, de a színvonal nem változott, a népszerű sportesemény elnevezése viszont igen. 2002-ben az Acélváros és az Acélbikák után szabadon a streetball hangzására, mintájára a „Steelball” (acéllabda) nevet kapta. De nemcsak a név, hanem a helyszínek is változtak. Hosszú évekig a Vasmű úton, aztán 2010-ben a Duna-parton, majd két év szünet után a Dunaújvárosi Főiskola belső parkolójában pattogott újra a labda. 2015-ben pedig visszatér a városközpontba, a megújult Városháza téren kerül megrendezésre.


... és egy kis ízelítő az októberben bemutatásra kerülő Médiatárunkból

Médiatár - szerkesztés alatt!

A médiatárban a helyi televízió 1985-2004 közötti digitalizált műsorai lesznek elérhetőek. Bemutatását - az Országos Könyvtári Napok keretében - októberre tervezzük a Dunaújvárosi Televízió bemutatja...1985 címmel a városi televíziózás kezdeteit Eördögh Bertalan, a dunaújvárosi televízió első főszerkesztője  és munkatársai elevenítik fel.