HATVANÖT ÉVE: 1955. május 21-én volt a Pentelei csizmadia ősbemutatója

"A színmű és az együttes megindult útján – a közönség szíve felé." A darab Sándor András novellájának drámai változata, amely Szórád Márton felkelő zsellér történetét mutatja be. A Sztálin Vasmű Központi Művészegyüttes színjátszóinak előadása. A két budapesti rendező: Várady György és Pánczél Pál.

"Drámaírót és előadó együttest avatott a Pentelei csizmadia szombat esti bemutatója. Két regény, egy film, több jelentős elbeszélés után most a színház közönsége elé lépett Sándor András. A darab A nyugtalan ember című kötetében megjelent novella drámai változata, amely Dunapentele hősi múltjának egy részletét dolgozta fel: Szórád Márton felkelő zsellér történetét.... A Sztálin Vasmű ének- és tánckarának közreműködése is hozzájárult a darab sikeréhez" ... 

"A színmű és az együttes megindult útján – a közönség szíve felé.”

 


"

 

 

 

 

 


"Talán feltűnő, hogy nem sokat bíráltunk. Igaz. Csak a jót mondtuk. Mert maga az előadás olyan tett, amelyet elsősorban dicséret illet meg, dicséret illet mindenkit, aki erejének csak parányi részével is hozzájárult a szombati siker kivívásához. Természetesen vannak előadásbeli gyengeségek, hibák egyes alakításokban. De erre az előadásra nem ezek a jellemzők, hanem az, hogy öt hónapos küzdelem után háromfelvonásos darab született, ősbemutató, pentelei tárgyú darab bemutatója Sztálinvárosban.... Most ünnepeljük új együttesünket amely a Pentelei csizmadia előadásával született. Reméljük, hogy ezentúl többet kapnak a várostól, mint eddig kaptak. Többet érdemelnek gondban, erkölcsi és anyagi segítségben, elismerésben..."

 


 

"A bemutatót különösen érdekessé teszi az a tény, hogy sztálinvárosi író, pentelei, tehát helyi tárgyú műve, melyet sztálinvárosi színészek mutatnak be. Ilyen kezdeményezés – kivéve a népi játékokat – még nem volt az országban az utóbbi években és a bemutatónál méltóan számítanak igen széleskörű érdeklődésre.”

Az elődök üzennek - Részlet=Sztálinváros, 1954.12.03., 2o.

Május 21-én lesz a „PENTELEI CSIZMADIA” előadása = Sztálinváros, 1955. 05. 13. 4. o.

Tamás István: A Pentelei csizmadia=Sztálinváros 1955. 05. 24. 2.o.
Képek a Pentelei csizmadia előadásáról=Sztálinváros, 1955.05.27., 4.o.

Kapcsolódó linkek