HATVAN ÉVE: 1960. április 24-én átadták a „Sztálinváros” vízibuszt

A szép, karcsú testű, fehér hajó fürgén szeli a hullámokat és naponta sok-sok dolgozót szállít… „Vasárnap délelőtt 10 óra 1 perckor ragyogó tavaszi napsütésben egy karcsú fehér hajó kötött ki a szigeti hajóállomáson. A hajó oldalán ez a felírás volt: „Sztálinváros”.

Vasárnap délelőtt 10 óra 1 perckor ragyogó tavaszi napsütésben egy karcsú fehér hajó kötött ki a szigeti hajóállomáson. A hajó oldalán ez a felírás volt: „Sztálinváros”. A kikötő hídján két oldalt színes zászlók csattognak a friss tavaszi szélben. Alatta a sztálinvárosi úttörők vízi-úttörő csapata állt díszőrséget. Amikor a hajó kikötött, Varga Gyula, a MAHART szakszervezeti bizottságának titkára és Gosztonyi László, a személyhajózási osztály vezetője léptek a hídra. Az MTH iskola fúvószenekara indulókat játszott. A város fogadóbizottsága Tapolczai Jenő, Hajdu Tibor és Sófalvi István köszönetét fejezte ki a város és vezetői nevében ezért a szép hajóért, amellyel igen sok örömet fognak okozni a város dolgozóinak és fiatalságának. Ezután a fogadásra meghívott vendégek sétahajózásra indultak.”


A vízibusz három évvel ezelőtt épült és Budapesten teljesített szolgálatot a Gellért tér és a Margitsziget között. 150 személyes és óránként 25 kilométeres gyorsasággal halad. A hajót teljesen felújították, vadonatúj bőrülésekkel látták el, kívül-belül kifestették és teljesen új hajó benyomását kelti. A hajókirándulás a legszebb és legkellemesebb szórakozások egyike a nyári hónapok alatt. Vasárnap és ünnepnapokon az iskolák, az intézmények, a vállalatok dolgozóinak csoportos kirándulásokra áll rendelkezésre. Hétköznapokon a „Sztálinváros” rendes átkelő forgalmat fog lebonyolítani a város és a túlsó part között.

Átadták a "Sztálinváros" vízibuszt. Sztálinvárosi Hírlap, 1960.04.26., 1.p.
 

Óbuda, 301 vízibusz, 1958 - Fortepan.hu Óbuda, 301 vízibusz, 1958 - Fortepan.hu

Három évvel később pedig a téli időjárás miatt a MAHART a járatot megszüntette és ezzel Dunaújvárosba valamennyi személyhajó-járat megszűnt. 1963. december 15-én indult utoljára vízibusz Dunaújváros és Apostag között.
 

Dunaújvárosi képeskönyv, útikalauz, 1962 Dunaújvárosi képeskönyv, útikalauz, 1962 Aztán érdeklődés hiányában megszűnt a menetrendszerű hajóközlekedés a Duna déli szakaszán. Ennek a szakasznak az „utolsó mohikánja” az 1968-ban megszüntetett Budapest-Dunaújváros között vasárnaponként közlekedő vízibusz volt, az akkori „Sztálinváros” vízibusz, amely egyszerre 150 utast is szállított.

Később egy 185 személyes, félig nyitott, félig zárt vízibusz közlekedett a Dunaújváros, Dunavecse és Apostag között, ez viszont már nem tudta azt a kényelmet nyújtani. Túlságosan „szellős” volt a kora hajnali órákban, a viharos, hűvös kora tavaszi vagy akár őszi időben. Jó időben viszont igény adódott a Duna menti nyaralóhelyek, telkekre való eljutáshoz, vagy egy tassi horgász és kiránduló járat indítására vagy akár egy romantikus esti sétahajókázásra is. De erre egy másik vízibusz beállítása lett volna a megoldás, amely alkalmas a kiránduló forgalom lebonyolítására. Bár a MAHART számára egyre kisebb tétel volt az utasforgalom, az itt élő embereknek viszont sokat jelentett, hogy az egyre több szabadidejüket jól és hasznosan, a természet közelségében tölthessék el.


Megszűnt a vízibusz-járat Dunaújváros és Apostag között. Dunaújvárosi Hírlap, 1963.12.17., 1.p.
Megszűnt a Budapest-Dunaújváros vízibuszjárat, Dunaújvárosi Hírlap, 1969.04.25., 2.p.


A Dunaújváros mesél >> honlapja érdekes újságcikkekből válogat, amelyekből sok mindent megtudthatunk a vízibusz életéről ... a hajónapló szerint Vácon építették 1956-ban.... Igazi mestermunkával készült – ezekből a típusokból egyébként még Velence városa is vásárolt, olyan jól sikerült konstrukció volt. Arács névre keresztelték és Budapesten teljesített szolgálatot sétahajóként.... Majd a Sztálinváros és végül a Dunaújváros nevet kapta. Kirándulóforgalmat bonyolított le a Dunán.... 

A Hajóregiszter.hu oldalon található képekből >>, információkból megtudhatjuk, hogy a Sztálinváros/Dunaújváros vízibusz egy 301 típusú vízibusz, amely jelenleg is aktív, Wiking néven Budapesten városnéző sétahajókázásra várja vendégeit.
 

...és milyen lehetett újkorában? A 301 típusú vízibusz modellje: