1952. május elsején nyílt meg a Vidám Park

"...megtelik vidám gyermekekkel, mosolygó emberekkel, mert városunkban immár el sem képzelhető május elseje a Vidám Park nélkül. "Az ünnepély után a Vidám Parkban kipróbáltunk mindent." Az első évben 16 játékkal nyitotta meg kapuit, majd 1972-től működött az egyik nagy kedvenc: az óriáskerék.

Először a Vidám Parkban

"Az ünnepély után a Vidám Parkban kipróbáltunk mindent. Én régi adósságomat törlesztettem le. Valamikor úgy volt, hogy a falusi mezítlábas gyerek csak akkor ülhetett be a komédiába, ha előbb tíz menetben a saját erejével meghajtotta fenn a körhinta hajtókerekét hatod magával. Míg repült velünk a körhinta, a repülőgép, együtt nevettem a kislányommal. Megmutattam a családomnak, hogy nemcsak a vasszereléshez értek, hanem tudok bánni a puskával is, a bádogfigurák csak úgy buktak le, amikor célba vettem őket. A cirkuszban hamar eltelt az idő. Amikor körülnéztem a szünetben, a hétköznapok munkásemberei, akiknek mindenük a munka, úgy láttam, hogy önfeledten derülnek és sokan közülük egyszerre három jegyei is váltottak a körhintára…" (Almási István)

A dunaújvárosi Vidám Park létrehozásáról 1952. február másodikán született határozat, amely értelmében már ugyanebben az évben,  május elsején, 16 játékkal meg is nyitotta kapuit. A Sporttelep és a Szabadtéri Színpad szomszédságában épült új szórakoztató létesítmény hamar a közönség kedvencévé vált, kicsik és nagyok körében egyaránt. Május elsejék, gyermeknapok, átlagos vasárnapok elképzelhetetlenek voltak a vidámparki játékok nélkül.

Az elkövetkező években folyamatos fejlesztések következtek, mind a játékok, mind a Vidám Park környezetét, külső képét illetően. 1954-ben vehették birtokba a körhintát, a céllövöldét, a kisautót és további hét játékot. Tervbe vették egy tekepálya építését is, amely végül 1955 júniusára el is készült. A „Vidi” területén épült fel az úttörővasút, az úttörőposta is.


Kapunyitás előtt... - nem csak 1959-ben

"Ma még csendes és majdnem néptelen a Vidám Parkhoz vezető betonút. Csak egy-egy teherautó dübörög végig rajta, vagy a szél sivít el fölötte, mint egy láthatatlan ragadozó, amely az ember kalapjára vadászik. S ha nincs kalapja, hát a haját kapja el és beletúr tövig. Szóval ma még csöndes: és majdnem néptelen ez az út, de egy hét múlva megtelik vidám gyermekekkel, mosolygó emberekkel, mert városunkban immár el sem képzelhető május elseje – a Vidám Park nélkül. Ide vezet az út a nagy demonstratív felvonulás után szórakozni és örülni az ünnep fényének a szabad, békés, alkotó élet sok apró népségének. Mert a Vidám Park évről évre ezen a napon nyitja meg először kapuját, s megújhodott formában, újabb meglepetésekkel várja a látogatókat."
 

Ami megvalósult és ami nem... - Érdekességek 

Állat-és növénykert (300 m2-es területű tó, botanikus kert, szarvasház, terrárium, klímaház, öt világrész növényzete), úttörőtábor, 200 személyes kemping, gyermekpark, csillagvizsgáló, könyvtár- és sakkterem, Ifjúsági Klub, parkmozi, műjégpálya, autópálya, hullámzó Balaton.Tejcsárda a Kiskereskedelmi Vállalat üzemeltetésében, 2 dl tej és 1 zsemle csak 1 forint. Ez olyan kedvező, hogy felnőtteknek is megéri sör helyett.

1959-ben egy jégszínpadot állítottak fel a városban fellépő Jégrevü előadásához. 1960-ban egy mongol küldöttség érkezett, akiknek annyira megtetszett a Vidám Park, hogy arra kérték a Tanácsot bocsássák rendelkezésükre a terveket.  A "Teve" 1966. augusztus 12-én érkezett meg délelőtt 9 óra 20 perckor a kisapostagi repülőtérre, a kétmotoros utasszállító repülőgép a nyugdíjas éveit töltötte a „Vidi”-ben. 1971-ben Budapestről kétszázezer forintért vásároltak egy több mint 20 méteres óriáskereket. 1972-ben ez volt a legnépszerűbb játék, egy-egy vasárnap 4000-nél is többen keresték fel a Vidám Parkot.

Vidám Park - Úttörvasút, Dunaújváros mesél
Kapunyitás előtt a Vidám Parkban, Sztálinvárosi Hírlap, 1959.04.25., 5.o.

Boda András: Nomen est? Bús úr – a Vidám Park utolsó igazgatója… (I.) A Vidám Park – amihez szinte… (II.)



 

Szomorú Vidám Parkból kalandpark

1976. január elsejétől a Vidám Park önálló költségvetésű intézménnyé alakult, majd 1983-tól már csak részben volt önálló. Fokozatos leépülés vette kezdetét, amelynek következményeként, több mint negyven éves működés után - a megszokott formájában - 1993. február elsejétől megszűnt.  Üzemeltetését, a Horváth László vezetésével működő Calibra Bt. vette át.

2004-ben már nem helyezték üzembe a játékokat. Az óriáskereket 2006-ban végleg elbontották. A "szomorú" Vidám Park pusztulásáról több képes, filmes híradás is megjelent. A gazzal benőtt terület, rozsdás, korhadó, törött játékok, épületek maradtak csak a helyén. Az terület újbóli felvirágoztatására sokféle ötlet, elképzelés született. 2009-ben műfüves focipályákat, retró Vidám Parkot, tavacskát, koncert területet álmodtak meg. Aztán a tervek között szerepeltek a sportpályák, műfüves focipályák, teniszpályák, 2012-ben társadalmi összefogásként, az Összefogás a dunaújvárosi Vidám Parkért >>, és ugyanebben az évben Bernáth Zsolt és Szentkuti Tamás filmetűdöt forgatott a Vidám Park emlékére – Volt egyszer egy Vidám Park- , amellyel elnyerték az I. Független Nemzeti Filmfesztivál fődíját.

2019-ben korábbi ötletek alapján, állami támogatással kalandpark építésébe kezdett a város. "Az országban is ritkaságnak számító extrémsport-szentély, több generációt is kiszolgáló, rönkoszlopokon álló kalandpark és teniszpálya is épül az egykori városi vidámpark területén, ahol teljesen megújul a szabadtéri színpad is." Október 9-én megindult a tesztüzemmód a komplex kalandpályán: mászótornyok, kötélhidak, zipline. Van teniszpálya és elkészült a szabadtéri színpad, ami a jövőben koncertek, művészeti előadások és bemutatók színtere lesz.

Hajner Gyula: Szomorú vidámpark, Szeretlek Magyarország.hu, 2013.04.05.
Többfunkciós élménybázis épül a kor követelményei szerint, Dunaújvárosi Hírlap, 2019.07.25., 1-3.o.
A fiatalok igényei szerint épült a pálya=Dunaújvárosi Hírlap, 2019.10.10.

 

... és egy kis ízelítő az októberben bemutatásra kerülő Médiatárunkból

Médiatár - szerkesztés alatt!

A médiatárban a helyi televízió 1985-2004 közötti digitalizált műsorai lesznek elérhetőek. Bemutatását - az Országos Könyvtári Napok keretében - októberre tervezzük a Dunaújvárosi Televízió bemutatja...1985 címmel a városi televíziózás kezdeteit Eördögh Bertalan, a dunaújvárosi televízió első főszerkesztője  és munkatársai elevenítik fel.
 


 

 

Kapcsolódó linkek: