Mit csinál a könyvtáros, ha nincsenek olvasók?

A járványhelyzet miatt könyvtárunk 2020. március 17-től ZÁRVA tart. Sokan kérdezték tőlünk, mit is csinálunk, ha zárva vagyunk? Természetesen ilyenkor sem unatkozunk: rendeztük az olvasói tereket, raktárakat és felkészültünk a távmunkára. A munka nem állt meg... Csak az Olvasóink hiányoznak... :(

Vajon mi történt a zárt ajtók mögött?

A kialakult járványhelyzet és bizonytalanságok közepette az első "Akkor most mi lesz?" kérdések, a tájékoztatás, a közlemény kihirdetése után sem feledtkeztünk meg olvasóinkról, látogatóinkról. A „zárt ajtók” ellenére március 17-20. között a telefonon vagy e-mailben érkezett kéréseket teljesítettük, a megadott könyveket összegyűjtöttük, kikölcsönöztük azoknak a könyvtártagoknak, akik a zárás előtt nem jutottak el hozzánk. Majd a zárás másnapjától kezdve a könyvtár bejárata előtt "kincses" dobozokat helyeztünk ki "Vidd és olvasd! Nem kell visszahoznia! ;) Jó olvasást!"" szlogennel. Így egy kicsit más módon, ingyenesen elvihető könyvek, folyóiratok, filmek formájában biztosítottuk az olvasnivalót azoknak, akik felkeresték a könyvtárat. 

...és mindezalatt a könyvtárban egy kis mosollyal, nem csüggedve nekiláttunk és átnéztük milyen teendőink, feladataink vannak, olyanok, amiket a „zárt ajtók mögött” elvégezhetünk: olvasói terek rendezése, könyvek leválogatása, raktár- irattárrendezés, a "különleges" helyzethez igazított ügyrend kialakítása. A ház takarítása azóta is folyamatos, és a nyitásra elkészül a villamos rendszerünk egy részének korszerűsítése. Éreztük, hogy a legfontosabb feladatunk a felkészülés: a távmunka-folyamatok kijelölése, megbeszélése és az otthoni munkavégzés számítástechnikai feltételeinek előkészítése, biztosítása volt. Munkatársaink laptopjai olykor nehezen álltak kötélnek, nem volt egyszerű, de megoldottuk rendszergazdánk útmutatásával és türelmes segítségével.
 


...de hogyan is kezdődött

2020. március 13-án, pénteken a polgármester intézményi tájékoztatója után még arra számítottunk, hogy van néhány napunk, legalább a koronavírusos előadást megtarthatjuk... Nem így alakult, március 16-ára, hétfőre megszületett a döntés a közintézmények bezárásáról. Olvasóink nagy része is értesült az intézkedésről: 9 órától este 18.30-ig több, mint 270 olvasó fordult meg a könyvtárban, hogy a zárlat idejére szellemi táplálékot, megfelelő mennyiségű olvasnivalót tartalékoljon magának. Látva a nagy érdeklődést, igényt, feloldottuk a példányszám-korlátozást. A felnőtt olvasójegyre a kivihető 8 helyett 16 darab könyvet, több DVD-t és folyóiratot, a gyerek olvasójegyre pedig 6 helyett 12 darab könyvet kölcsönözhettek olvasóink. Az eredmény? A korabeli napilapok lelkendezve írják, hogy  1974. november 5-én a Munkásművelődési Központ és Könyvtár átadását követő első könyvtári nyitvatartási napon a kölcsönző látogatók 1000-nél is több könyvet kölcsönöztek. Mi történt a vírushelyzet miatti bezárás fenyegettetésében és bizonytalanságában? Igen, elértük az 45 évvel ezelőtti első nap statisztikáját: március 16-án 1000-nél is több dokumentumot kölcsönöztek olvasóink! 

A munka nem állt meg, többen már otthonról dolgozunk. Csak az Olvasóink hiányoznak... :(
 

Ha kérdésük van, keressenek minket az olvszolg@jakd.hu e-mail címen vagy akár a Facebook-oldalunkon. Iratkozzanak fel hírlevelünkre. Kövessenek minket a honlapunkon, a Facebook-oldalunkon, vagy a YouTube csatornánkon, ahol napról-napra frissülő tartalmakkal, mesékkel, érdekességekkel, online programajánlókkal, visszatekintésekkel várjuk az érdeklődőket!


... és mit csinálnak a Gyermekkönyvtárban? :) >>>

<<< KÖNYVTÁRUNK ONLINE SZOLGÁLTATÁSAI >>>