HÚSZ ÉVE: 2000. február 7-én alakult meg Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete

Az egyesület jelmondata: „Együtt építettük!” Az egyesület célja, hogy az embereknek lehetőséget adjon a múlt felidézésére, hogy ne vesszenek el az emlékek, „hogy megőrizzük, mert hisszük, az utánunk jövő generációk is kíváncsiak a városépítés kezdeteire”.
Az egyesület jelmondata: „Együtt építettük!”
„Össze akartuk fogni azokat a még élő városalapítókat, akik annak idején sárban, gumicsizmában, esőköpenyben, út és közmű nélkül, nagyon nehéz fizikai munkával és mostoha körülmények között kezdték el építeni a várost. … Emléket akartunk állítani az itt élőknek és azoknak is, akik már nincsenek közöttünk.... Ma már mind nyugdíjasok vagyunk, de még van mondanivalónk a társadalom számára... Nem vagyunk mi a Vének Tanácsa, nyitottak vagyunk minden újra, és a tapasztalatainkat szívesen átadjuk.”

Helyi Téma, Dunaújváros, 2008.05.21., 6.o.

 

 
 
 
Százötven meghívót küldtek szét és reménykedtek, hogy több társuk részt kíván venni a jubileumi évben, a múlt emlékeit megmenteni igyekvő szervezet munkájában. A tervek valóra váltak és 2000. február 7-én, hétfő délután, 123 taggal megalakult Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete néven, a Dunaújvárosi Történeti Klub társszervezete. Az egyesület elnöke Huszti József, szervezőtitkára Arany Ferenc lett. Székhelyük a Rosti Pál Gimnázium alagsori klubhelyisége. Első rendezvényük: A városépítés – grafikákon című kiállítás volt az Intercisa Múzeumban.

Az egyesület célja, hogy az embereknek lehetőséget adjon a múlt felidézésére, hogy ne vesszenek el az emlékek, „hogy megőrizzük, mert hisszük, az utánunk jövő generációk is kíváncsiak a városépítés kezdeteire”. A közösség tagjai azon munkálkodnak, hogy Dunaújváros fejlődjön, és a benne élő emberek jól érezzék magukat. Sokszor kikérik a véleményüket, a városvezetők kíváncsiak, miről mit gondolnak, hiszen a tapasztalat, ami a tagok birtokában van, értékes adomány.

Dunaújváros Hírlap, 2000.02.04., 3.o., 2000.02.10., 1.o.

A 2004. február 9-i taggyűlésen megújult az egyesület vezetősége, az új elnök Szabadi Imre lett.  2012-ben megközelítőleg nyolcvan tagjuk volt, többségük mindig aktív résztvevő az egyesületi munkában. „Mindenki szívesen tevékenykedik az egyesület érdekében. Az új tagok ma már nem városalapítók, hanem építői a városnak, részesei a mindennapi életek. Ma már tagjaik között vannak, akik nem éltek még a hősies idők alatt, de elkötelezettek a város iránt.”

Dunaújvárosi Hírlap 2001.05.19., 1o., 2004.02.10, 1.o. és Dunaújváros Info, 2012.11.01., 15.o.

2015 januárjától módosították az egyesület alapszabályát és megválasztották az új elnöküket: Kóbor Etelkát. Munkájuk sokféleségét, az egyesület minden téren való aktivitását jól tükrözi, hogy részt vállaltak a helyismereti könyvkiadásban is. 2016-ban mentorálták Csécs István Bántapusztától - Dunaújvárosig című, Dunaújváros "katona" történetéről szóló könyvét. 2019. május 23-án pedig elnökük Mesél a város című könyvét mutatta be a József Attila Könyvtárban. "A kötetben megszólalók az egyesület rendes és pártoló tagjai sorából kerültek ki, miként a borítót tervező Móder Rezső Munkácsy-díjas festőművész is."

"A könyvbemutató alkalmat teremtett Dunaújváros Alapítói Egyesületének népszerűsítésére: –Sokan azt gondolják, hogy összejönnek nyolcvan évet megélt emberek, és elmesélik egymásnak a problémáikat, hogy itt fáj, ott fáj. Szerencsére ez óriási tévedés. Az egyesületünkben csupa aktív ember van, persze, nekik is fáj a gerincük, a lábuk, de nem foglalkoznak vele. Éves ütemterv szerint kirándulásokat szervezünk, előadásokat hallgatunk, s ami a legfontosabb, egy közösséget alkotunk. A tagok nemcsak akkor városalapítók, ha a kezdetektől itt vannak, hanem akkor is, ha most építik a várost!"

Szente Tünde: Igényes kötetben Mesél  a város

Kapcsolódó linkek