Könyvtárosok a Baracsi úti Arborétumban

A József Attila Könyvtárnak ebben az évben az egyik kiemelt feladata a helyismereti területen, hogy kilépve a könyvtár falai közül, a helytörténeti kirándulások alkalmával felderítse, felfedezze a város "helyi" értékeit! A Magyar Papírmúzeum után most a Baracsi úti Arborétumba látogatunk.

Május 23-án, csütörtökön délelőtt (9.00-12.00) újra egy rendhagyó barangolásra indulnak a dunaújvárosi könyvtárosok. A Magyar Papírmúzeum után most a Baracsi úti Arborétum Természetvédelmi Területre látogatunk el Mészáros László főerdész, a  DVG Zrt. Erdészeti- és parkfenntartási ágazatának vezetője és Éberhardt Béla nyugdíjas erdőmérnök, a város volt főerdészének vezetésével. A látogatás során Éberhardt Béla bemutatja A mi Szalki-szigetünk és A Szalki-sziget másik oldala című kiadványait, amelyek a helyszínen megvásárolhatók.

Aki csatlakozni szeretne a túránkhoz, szeretettel várjuk a Baracsi úti arborétumnál május 23-án 9 órakor.
 

Az ARBORÉTUM egy erdészeti és parképítészeti céllal létrehozott terület, ahol a telepített örökzöldek a városon keresztül haladó Alsó-foki patak völgyében találhatók. A hűvös völgyben olyan élőfa-gyűjtemény kialakítására került sor, amelyben bemutathatóvá válhattak a telepített örökzöld, lombhullató fa-, és cserje fajok, tuják, hamisciprusok, borókák széles fajváltozatai. 2009-ben az arborétumot fejlesztéseként a Kádár-völgyben a patak mellett lévő utat egyfajta tanösvényként alakították ki.

A TANÖSVÉNY sétára hív, az élővilág által nyújtott élményközpontú, cselekvő tapasztalatszerzésre. A természet csodáinak közvetlen tanulmányozására, felfedezésére. A tanösvény tartalmát tekintve a hangsúly a városban velünk együtt élő élőlényeken, főként a fákon és az énekesmadarakon van.


2010-ben egy állatsimogatóval bővült az arborétum. Így már nemcsak növényeket, a Duna hazai, középső folyására és a Mezőföldre jellemző növénytársulásokat, valamint az Alsófoki-patak völgyének páratlan mikroklímáját jól tűrő mediterrán fákat, bokrokat, cserjéket lehet szemügyre venni a családi kirándulásra egyre inkább alkalmas menedékhelyen, hanem immár állatokat is. A Mezőföldre jellemző háztáji állatokat, legfőképpen libát, kacsát, pulykát, kecskét és nyulakat.

Baracsi úti Arborétum >>>

A fejlesztési tervekből:

A környezetvédelem és szemléletformálás a fő célkitűzése a Baracsi úti arborétum fejlesztése projektnek, mely során az arborétum szomszédságában álló jelenleg kihasználatlan, folyamatosan romló állapotú épület kerül felújításra, átépítésre A beruházással létrehoznánk a környezeti nevelés új központját, ideális helyszínt biztosítva ezzel iskolai, természetismereti és szabadidős programok számára.
A kialakítandó korszerű létesítmény alkalmas lenne szakmai tanácsadások, továbbképzések, konferenciák megtartására. Az épületben kiállítást és információs pontot hoznánk létre, melegítő konyha és kültéri bográcsozó hely kialakításával biztosítanánk a csoportok számára az étkezés lehetőségét, ezzel megteremtve az egész napos programok lehetőségét. A projekt része még a természetvédelmi oltalom alatt álló 0,5 ha-os arborétum rekonstrukciójára is sor kerül, valamint megújításra kerül a tanösvény, kiterjesztve a Kádár-völgyre mely további 2 ha erdőterületet érint.

A Baracsi úti Arborétum fejlesztése >>>
ÉlményTérkép.hu >>>

Kapcsolódó linkek: