Indul a KÖNYVKLUB 2. évada!

Rejtélyes történetek, váratlan (?) megoldások... Szeptember 26-án fél ötkor találkozunk a könyvtárban, aktuális témánk: krimi, bűnleírás, nyomozás – egy kicsit másként 10 érdekes mű alapján. Szeretettel várunk minden érdeklődőt az új évadban is!

Könyvklubunk tagjai a nyári melegben sem lankadtak, folytattuk az olvasást és a találkozások sem maradtak el.
 

Július 18-án Anna Gavalda, francia írónő könyvei kapcsán (Vigaszág, Kis kiruccanás, Szerettem őt, Édes életünk) beszélgettünk erről-arról, illetve kik-ki beszámolt friss olvasmányélményeiről. A Vigaszág című műről Anita és Magdi is beszélt. Anita megjegyezte, hogy nem egyszerű az írónő stílusa, de érdemes „küzdeni” a regénnyel, bele lehet jönni. Magdi az egyik főhős, Anoukh sorsa kapcsán tette fel a kérdést: hányszor kell felállnia az embernek az életben?

Maja Szabó T. Anna elbeszélései kapcsán jegyezte meg, hogy mindig van valaki, akire rá lehet bízni, rá lehet „tolni” a feladatokat, és ezt nagyon jól felismeri a környezete, esetenként ki is használja. Anita Flanagan Keskeny út északra című könyvéről beszélt, amelyben egy érdekes szerelem története mellett a 2. világháborús japán hadifogolytáborról olvashatunk. Éva most fejezte be a Lány gyöngy fülbevalóval című művet, Ica pedig a Dogma és A kör című könyveket olvasta legutóbb.

Augusztus 29-i találkozásunkon szintén egy írónő, Linn Ullmann könyvei (Mielőtt elalszol, Áldott gyermek, Kegyelem, Szemem fénye, Stella zuhanása) kerültek beszélgetésünk középpontjába. Linn Ullmann Ingmar Bergman svéd rendező és Liv Ullmann színésznő lánya. Ildikó jegyezte meg, hogy nem régen olvasta A nyugtalanok című könyvet, amelyben az írónő apjával kapcsolatos emlékeiről, érzelmeiről írt.

Juditnak az Áldott gyermek című könyv olvasása egy kicsit nehezen indult, de hamarosan „ráérzett” az írónő stílusára és végül is tetszett neki a könyv. Judit következő olvasmánya A sziget  (Elin Hilderbrand) című könyv  volt. Tréfásan meg is jegyezte: szigetlakó lettem, hiszen az Ullmann-könyv helyszíne is egy sziget. Maja csalódott volt. A Szemem fénye című könyv fülszövegét elolvasva előre felkészült „egy nagyon jó” könyvre. Csalódásának fő oka az volt, hogy szerinte csak antipatikus szereplői voltak a regénynek és idegesítő volt számára az idősíkok váltakozása. Magdi is megjegyezte, hogy kicsit furcsa volt az írónő stílusa, ennek ellenére neki alapjában tetszett a Stella zuhanása című regény, olvastatta magát. Ildikó a Kegyelem című könyvet olvasta, melynek központjában az eutanázia, a bizalom és egy párkapcsolat állt. A könyv kapcsán beszélgettünk arról is, hogy nem csak a halál milyensége, hanem az öregedés minősége is fontos. „Okosan kell öregedni, fel kell készülni erre az időszakra is.” - jegyezte meg Ildikó. Icát elsősorban  a Mielőtt elalszol című könyv fizikai jellemzői zavarták: halványak, elmosódottak voltak a betűk és ez bizony nem kedvezett az olvasási élménynek.

Szeptember 26-án fél ötkor várunk minden érdeklődőt a könyvklubba!

Témánk: Rejtélyes történetek, váratlan (?) megoldások (Margaret Atwood: A vak bérgyilkos, Csabai László: Szindbád, a detektív, Lukasz Orbitowski: Egy másik élet, Tar Sándor: Szürke galamb, Cserna-Szabó András: Sömmi, Borisz Akunyin: A halál szerelmese, Peter Mayle: Hajsza Cézanne-ért, Arturo Pérez-Rever: A flamand tábla rejtélye, Márton László: Hamis tanú, Asperján György: A Labancz Anna-gyilkosság)


 a beszámolót készítette: Katona Zsuzsa