Ez történt a KÖNYVKLUB februári találkozóján

Ezekről a könyvekről beszélgettünk: Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt, Fowler: A Jane Austen könyvklub, Barry: Egy eltitkolt élet, Shaffer: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság, Jonasson: Az analfabéta, aki tudott számolni, Barry: Kánaán földjén, Rakovszky: A kígyó árnyéka.

A százéves ember, aki kimászott az ablakon című regény nem tudta igazán magával ragadni Incit. Neki inkább azok a könyvek tetszenek, amelyekben több az érzelem pl. A fény az óceán felett című regény. Azért értékelte és élvezte a könyv humorát, néhol abszurdba hajló, de mégis hihetőnek tűnő történetét, mely az egész 20. századon átívelt.

Ica Fowler regényét olvasta, melyről rövid és tömör megállapítás az volt, hogy a Jane Austen könyvklub hasonló a mi társaságunkhoz, csak a mienkből hiányzik a férfi. Ica szerint a könyvből sok mindent megtudhatunk a jó és a kevésbé jó házasságokról. Beszélgetünk egy kicsit a Jane Austen könyvekről is, és arra jutottunk, hogy egyikünknek sem tartoznak az angol írónő könyvei a kedvencei közzé. Ildikó is elolvasta ezt a könyvet, neki nem volt igazán nagy élmény a könyv.

Anita két könyvet választott a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság és az Egy eltitkolt élet című regényeket. Az elsővel, ami egy levélregény volt, nem volt türelme megbirkózni. A második könyv viszont nagyon tetszett neki. Elgondolkodtató volt a főhősnő élete, helyzete, a kezelőorvossal való kapcsolata, illetve magának az orvosnak a szerepe. Ildikó is olvasta ezt a könyvet és fontosnak tartotta megjegyezni, hogy egyes korokban mennyit változott annak a megítélése, hogy kit tekintünk pszichiátriai, mentális betegnek?

Magdi Jonasson másik könyvét, Az analfabéta, aki tudott számolni című regényt olvasta. Élvezetes és részletes beszámolót tartott nekünk a könyvről, mely akár csak a másik Jonasson könyv bővelkedett a humorban és az extrém jelenetekben. Jókat nevettünk egy-egy epizódon és az is kiderült, hogy korábban Anita is olvasta már a könyvet. A könyvben sok szereplővel és sok szálon bonyolódott a történetet, Magdit mindig továbbvitte az olvsásbn a kíváncsiság és a szereplők iránti szimpátia.

Maja is két könyvet olvasott, mind a kettő visszaemlékezés volt. A Kánaán földjén nagyon tetszett neki, A kígyó árnyéka viszont egyáltalán nem. Az első könyv melegszívű, dolgos főszereplőjét közel érezte magához, és érdekes volt a közel kilencven éves Lilly Bere gondolatain keresztül a 20. századi Írországot és a Kánaánt, azaz az Egyesült Államokat megismerni.

Maja számára Rakovszky Zsuzsa könyve koránt sem volt ilyen jó élmény. Nem tetszettek a végtelennek tűnő mondatok, az leírások pl. az álmokról. A főhősnő sem nyerte el Maja szimpátiáját. Úgy érezte semmit nem csinál, nem akar változtatni sorsán. Történet szerint Orsolya életét meghatározza, hogy édesanyja korán meghal, apja pedig a serdülő, tapasztalatlan lányt a feleség szerepébe kényszeríti. Miért nem tudott Orsolya kilépni a helyzetből? Erre a kérdésre mindannyiunknak volt valami gondolata és természetesen szóba került a #metoo is. Anita végül úgy döntött, hogy ezek után, Maja elmarasztaló véleménye ellenére is, el kell olvasni a regényt. Kíváncsian várjuk, neki hogy tetszett, tetszett-e A kígyó árnyéka című könyv.

Következő találkozónkra március 21-én (szerda) fél ötkor kerül sor. Mindenki érdeklődőt szeretettel várunk!

A klub „munkájába” bárki bármikor bekapcsolódhat, mindenféle kötelezettség nélkül.

 a beszámolót készítette: Katona Zsuzsa