Ez történt a KÖNYVKLUB harmadik foglalkozásán

Hogyan kezdtem el olvasni? Miért olvasok? Milyen könyveket olvastam? Egy olvasó „vallomása”.
Következő találkozónkra december 13-án (szerda) fél ötkor kerül sor, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt.

A könyvklub harmadik találkozásán Judit beszámolóját hallgattuk meg. Judit úgy kezdte, hogy önmagát is meglepte, mennyire izgult, mikor készült a beszélgetésre. Szerinte az olvasmányokról való beszámoló egy kis önvallomás. Beszélni arról, hogy miért és milyen könyveket olvasunk betekintést nyújt gondolkodásunkba, személyiségünk „titkaiba”.
Juditot, mint a legtöbb rendszeresen olvasó embert, már kiskorában megfogta a könyvek nyújtotta varázslat. Gyermekkorában az ifjúsági irodalom könyvei után a klasszikusok kerültek sorra. Elsősorban a magyar irodalom nagyjai (Jókai, Mikszáth, Móricz, Rejtő stb.) nyújtottak meghatározó élményt számára, de nem maradtak ki a világirodalom nagyjai sem pl. Thomas Mann. Később, felnőttként, a kor meghatározó slágerszerzőinek, Moldova Györgynek, Berkesi Andrásnak, Szilvási Lajosnak, Agatha Christie-nek a művei bővítették a palettát.
Judit mai is szereti a bűnügyi történeteket, különösen az utóbbi időben a magyar fordításban is megjelenő skandináv szerzők könyveit. Egyik kedvence A tetovált lány című könyv.


Szívesen olvasott és olvas nőírókat pl.: Szabó Magda műveit. A könyvklub tagjai megerősítették, hogy ők is szívesen olvasnak magyar és külföldi nőírókat. Úgy érzik a nők érzékenyebben írnak minden témáról, mint a férfiak. Különösen a családdal, a gyermekkel és a nőkkel kapcsolatban mélyebb a tudásuk, mint a férfiaké.
Itt merült fel az az érdekes kérdés, melyet Maja vetett fel Szabó Magda Régimódi történet című regényével kapcsolatban. A régebben olvasott mű új kiadásában egyes részek kimaradtak, a társadalmi háttér ábrázolása viszont kibővült. Vajon miért változtatott a regényen az írónő?


Végül Judit a frissen olvasott könyveiről is beszámolt. Egy Don-kanyarral kapcsolatos könyv különösen tetszett neki. Judit egyik kedvenc mai írója Jonas Jonasson, svéd író, akinek A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regényéről részletesebben is mesélt.


A találkozó végén röpködtek a kedvenc vagy frissen olvasott művek címei, amelyek többünknek felkerültek az elolvasandó könyvek listájára. Pl. Inci Stedman Fény az óceán felett című könyvéről beszélt, mely az utóbbi idők egyik meghatározó könyvélménye volt számára.

Következő találkozónkra december december 13-án (szerda) fél ötkor kerül sor.

Témánk: Fredrik Backman svéd író regényei: Az ember, akit Ovénak hívnak, A nagymamám azt üzeni, bocs, A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb …, Itt járt Britt-Marie, Mi vagyunk a medvék
.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 a beszámolót készítette: Katona Zsuzsa