Mi történt a könyvklubban?

Beszélgetésünk alaptémája Lev Tolsztoj Anna Karenina című regénye volt. Vélemények, kérdések, gondolatok. Következő találkozásunk időpontja: november 22-e (szerda) fél öt. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Első, ismerkedős találkozásunk alkalmával többen beszéltünk arról, hogy mennyire más szemmel olvasunk életünk során újra könyveket. Ki azért olvasott már újra egyes könyveket, mert nagyon szerette valamikor és kíváncsi volt milyen élményt kap évekkel később. Vajon az újraolvasás is hasonló élményt nyújt? Ki azért fogott bele újra a régen olvasott könyvbe, mert ösztönzést kapott egy cikkből, fiatalabbakkal beszélt a műről és úgy érezte annak idején ő másként látta a könyvet, mint beszélgetőtársa vagy a cikk írója.

Közös megegyezéssel a Lev Tolsztoj Anna Karenina című regényét választottuk újraolvasásra. Október 25-ére mind a kilencünknek sikerült elolvasni a könyvet. Néhányan meglepődtünk, hogy mennyivel több minden van a műben, mint a közismert szerelmi szál.

Emlékeinkben nem éltek már olyan élesen fontos szereplők jellemei, történéseik, mint pl. Anna testvére vagy Kitty alakja. Levin személyét ma is kissé papírízűnek, fejtegetéseit az orosz falu, a parasztság helyzetéről néha unalmasnak éreztük.

Valamennyien úgy gondoltuk, hogy ma már nem látjuk olyan feketén-fehéren Anna, Vronszkij vagy a férj alakját.

A korabeli társadalmi viszonyok, az arisztokrácia képmutatása, a szerelem mibenléte hamarosan kitágította beszélgetésünk kereteit. Ma hogyan fogadja a társadalom a hűtlenséget? Megbocsájtóbbak, őszintébbek vagyunk? Mi is a szerelem? Szenvedélyes fellángolás? Kék madár, melyen után vágyakozunk? Lehet-e hosszan tartó a szenvedély vagy szükségszerűen elhalkul, átalakul? Esetleg elmúlik, megszűnik? Csak a fiatalok élhetik át ezt keservesen szép élményt?

A találkozás végén abban maradtunk, hogy a következő alkalommal Judit lesz a „házigazda”. Ő fog beszélni kedvenc könyveiről, jó és esetleg rossz olvasmányélményiről.

Kíváncsian várjuk az új találkozást november 22-én, szerdán fél öt órakor!

Könyvklubunk nyitott, bármikor lehet csatlakozni új tagoknak is, minden kötelezettség nélkül.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a harmadik könyvklubos találkozóra!

 a beszámolót készítette: Katona Zsuzsa