"A tiszta forrás felé" - ARANY, KODÁLY és BARTÓK üzenetei

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat zenés előadására. Október 5-én, csütörtökön 18 órakor vendégünk lesz FERGE BÉLA zenetanár. Az előadás Bartók, Kodály és Arany legfontosabb gondolatait, üzeneteit szeretné közvetíteni a mai ember számára.

A tiszta forrás felé...

ARANY, KODÁLY és BARTÓK ÜZENETEI

Ferge Béla zenetanár zenés előadása

Közreműködnek:
Márton László gitáron és Ferge Elizabet hárfán


2017. október 5. (csütörtök)  18 óra

         
 


„Hát áradj ránk, forró zene,
taníts az emberség dalára!
Őrködj szikáran, ősz zenész,…” 

Az emlékévek kapcsán Fegre Béla zenetanár egy zenés előadáson keresztül mutaja be a neves szerzőket és kapcsolatukat a zenével. Arany János már fiatalemberként gitározott és zongorázott. Saját elmondása szerint, amikor Debrecenben felcsapott színésznek, szép, csengő hangja volt. Értett a kottaíráshoz, de nem tudni, kitől tanulta. Életének utolsó éveiben, az 1870-es évek elején névnapjára gitárt kapott ajándékba a barátaitól. Emlékezetből leírta ifjúkorának mindegy 150 kedvelt dalát...
Szeretettel ajánljuk előadásunkat, amelyek  Bartók, Kodály és Arany legfontosabb gondolatait, üzeneteit szeretné közvetíteni a mai ember számára.

Kreatív Zenei Műhely >>
 

Az emberi lélek virágai  - Arany és Kodály nyomában
 

Kottakönyv Arany János kedvenc népdalaival és Kodály Zoltán gondolataival. A két nagyság neve szorosan összefonódik. Az 50 éve elhunyt Kodály Zoltán sok mindenben folytatója volt annak, amit a 200 éve született Arany János elkezdett. A kettős évforduló kapcsán Az emberi lélek virágai címmel jelent meg ez a kottakönyv, amely Arany és Kodály népdalgyűjteményéből, gyűjtéséből válogattak össze. A dalok a gyermekkorról, a barátságról, a szerelemről, az ünnepekről, a megpróbáltatásokról, a számvetésről, az elmúlásról és a reménykedő hitről szólnak. A kötetben szerepelnek Kodály Zoltánnak máig aktuális gondolatai is. A tizenöt népdal után a tizenöt fejezetből álló - különböző témakörök alapján rendszerezett - gondolatgyűjtemény olvashtaó. A könyvhöz tartozó CD-melléklet segíti a lekotázott dalok megtanulását, eléneklését. A könyvben a szép virág- és természetfotók színesebbé, gazdagabbá teszik a lelki élményt.