Volt egyszer egy SÁRKÁNYOS TÁBOR!

A gyermekkönyvtár történetében első alkalommal vártuk a 8-12 éves gyermekeket táborozásra. "Sárkányunk túl merész, fejében sok-sok ész! Szeli a habokat, tüzet okád, sokat, sárkányunk túl merész!” (A táborlakók átköltése:)

Hosszas ötletelés után a népmesék által ihletett sárkányt választottuk a hét témájául, mivel ez hamar felkelti a gyermekek érdeklődését. Színes programot állítottunk össze erre az öt napra a drámajátékoktól a kézműves foglalkozásokon keresztül a sárkányeregetésig. Sorra érkeztek a jelentkezők, a város majdnem minden iskolája képviseltette magát, sőt Budapestről és Vácról is érkeztek táborlakók.

 

HÉTFŐN...

       ...az első napon 8 órakor tíz izgatott gyerek várta a táborkezdést. A játékos ismerkedés során mindenki egy rá jellemző, vicces névvel lett gazdagabb: Gitározó Gergő, Mozgó Milán, Palacsintás Panni, Lovas Lili, Bikaszarvú Bálint, Zenész Zoé, Alacsony Abigél, Hattyú Hanna, Egér Eszter Cincin, Lelkes Luca, Mesélő Marcsi és Olvasó Orsi. A kezdeti feszültséget sikeresen feloldottuk a ráhangolódó játékokkal, megismerkedtünk a tábor programjával és a közös tízórai után kezdődhetett a játékos-zenés mesedélelőtt! Az égig érő fa című sárkányos mesére épült az egész hetes papírszínházi csapatmunkánk, mivel a tervünk az volt, hogy a tábort ezzel az előadással koronázzuk meg. Egy kis szabadtéri sorjáték és lufipukkasztás után farkas éhesen sétáltunk át a Vigadó Étterembe, ahol három fogásos ebéd várt ránk. Délután megismerkedtünk a papírszínház „működésével”, átszellemülten hallgatták a gyerekek a meséket. A közös uzsonna után pedig harapós sárkánykönyvjelzőket készítettünk. A mozgalmas, vidám első nap után alig vártuk a folytatást.

 

KEDDEN...

   ...a játékos napkezdés után sárkányvadászatra indultunk a Cimbora-ösvényre. Két csapat gyűjtötte a színes sárkányokat, amelyeken érdekes információkat találhattak a gyerekek. Ez nem volt véletlen, mindkét csapatnak készítenie kellett egy sárkányos tablót az összegyűjtött érdekességekből, képekből. Ráadásul mindenkinek ki kellett találnia egy saját sárkánynevet (Gergő=Gőrge, Milán=Milu, Panni=Annipa, Lili=Elin, Bálint=Bátin, Zoé=Éoz, Abigél=Ebi, Hanna=Hirs, Eszti=Szeti, Luca=Acul Acél, Marcsi=Csirma, Orsi=Siró), majd az elkészült tablót be kellett mutatniuk egymásnak. Ez azért is volt fontos, mert a délutánt záró sárkányos tesztben szerepelhettek ezek a tudnivalók. A tízórai után elkezdődött a csapatmunka. A feldolgozandó mesét tíz részre osztottuk, a kiválasztott meserészlethez mindenkinek egy ceruzarajzot kellett készítenie ezen a napon. A szorgalmas alkotás közben gyorsan eltelt az idő, elérkezett az ebéd ideje. Délután bűvös sárkánytojásokat készítettünk, egyik szebb lett, mint a másik! Végül a sikeresen megoldott Sárkányos teszt után került sor a sárkányszakértő-avatásra és az eskütételre: A mai naptól felelősséggel keresem a világ írott és valóságos dolgai között a sárkányok ritka népének nyomát. Tisztelem és becsülöm ezeket a ritka, kiveszőben lévő lényeket. Elfogadom természetük adta szokásaikat. Tájékozódom elődeim munkájáról. Vigyázok, hogy a titkok, amelyek tudomásomra jutnak, illetéktelenek birtokába ne jussanak.” Végül ünnepélyesen a gyerekek nyakába akasztottuk a sárkányos „névjegykártyájukat.

 

SZERDÁN...

   ...7Próbával indítottuk a napot, népmesés feladványokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A tízórai után életet leheltünk a rajzokba, mindenki kifestette a saját képét. Délután következett a papírsárkány-készítés, majd a gyönyörű sárkányokkal közös reptetésre indultunk a közeli domboldalra. Kisebb-nagyobb sikerrel repültek a sárkányok (hol volt szél, hol nem volt:), ráadásul könnyen összegabalyodtak a szálak. De a sikerélményből mindenkinek kijutott! Végül két gombóc fagylalt tette rá a koronát erre a mozgalmas napra.

 

A CSÜTÖRTÖK...

   ...nagy izgalommal kezdődött, megijedtünk, hogy a viharos eső elmossa a nap fénypontját...

Délelőtt a közös 12fejű sárkányos tabló készítésén szorgoskodtunk. Ennek a különlegessége az, hogy minden sárkányfejben egy-egy táborlakó mosolyog. :) Mire elfogyasztottuk a tízórait, addigra már hét ágra sütött a nap! Miután a gyerekek remek ötletei nyomán nagyjából összeállt az előadás, el is érkezett az ebéd ideje, és ez nem jelentett mást, mint hogy hamarosan indulunk sárkányhajózni Rácalmásra! Buszoztunk és gyalogoltunk, mire a Duna-partra értünk, ahol már vártak ránk a rácalmási sárkányhajó szakosztály oktatói. Miután mindenki kapott mentőmellényt és evezőt, először a szárazföldön próbáltuk ki az evezés fortélyait, aztán már kezdődhetett is a vízre szállás! Kalandosan kezdődött a sárkányhajózásunk, egy nagyobb széllökés elvitt egy sapkát, amit ki kellett horgásznunk a Dunából! :) Végül mindenki megérezte az együtt evezés ritmusát, és énekelve suhantunk a vízen! Egy hatalmas élménnyel és finom kakaós csigával zárult ezt az izgalmas nap.

 

PÉNTEK...

   ...reggel fájón vettük tudomásul, hogy elérkezett az utolsó Sárkányos táboros napunk. A zenés-játékos délelőtt és a fincsi tízórai után nagy gőzerővel (és hangzavarral;) zajlott a délutáni gála főpróbája. A jól megérdemelt ebéd után megbeszéltük, ki kinek volt a jóságos manója, vagyis ki kinek leste minden mozdulatát a héten, hogy bármelyik percben segíthessen. Volt, aki kitalálta, volt, aki sejtette, és volt akire a meglepetés erejével hatott a felismerés. Ezenkívül összegeztük a tábor jó és kellemetlen élményeit, a kudarcokat és örömöket. Az uzsonna után izgatott játékkal töltötték el a várakozás idejét a gyerekek, és miután megérkeztek az első hozzátartozók, mindenki azonnal megtalálta a megbeszélt helyét, jelmezét. A gyerekek nagyon összpontosítottak, minden a „forgatókönyv” szerint haladt, mindenki kiválóan tudta a szerepbeli feladatait! Bátran mondhatjuk, hogy a gála fergetegesen sikerült! Zárásképpen kiosztottuk az emléklapokat és a hétről készült fotókollázsokat. A gyerekek és szüleik feldobódva tértek haza, és reméljük ugyanúgy várják a jövő évi tábort, mint mi magunk!


Köszönjük a sok-sok élményt és munkát, jövőre ugyanitt találkozunk! :)
 

KÉPEK >>>
 

 

Egy záró nap előtti facebook-os hozzászólás:

Bizony....nagy a szomorúság.....hihetetlen szuper élmény volt Zoe-nak!!!! Reméljuk jövőre újra jöhetünk! <3” (Eva Skifton)