Az ifjúsági olvasókör vendége: MÉSZÖLY ÁGNES

Az ifjúsági olvasókör vendége lesz Mészöly Ágnes író, költő, pedagógus, április 21-én, pénteken 16 órakor. Az interaktív előadáson a Darwin-játszma és a Szabadlábon című regényei lesznek a középpontban. Nem csak fiataloknak, nem csak olvasókörösöknek! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

IFJÚSÁGI OLVASÓKÖR

interaktív foglalkozás, előadás

Vendégünk: MÉSZÖLY ÁGNES

író, költő, konduktor

Felnőttkönyvtár, április 21., péntek 16 óra

 

Mészöly Ágnes: "Író, kritikus, költő, konduktor és családanya. Művei, bár látszólag a gyermekirodalom kategóriába tartoznak, minden korosztály számára ajánlhatóak. A műfajokat sűrűn váltogatja: írt már meseregényt, pszichotrillert gimiseknek, krimisorozatot kiskamaszoknak, riportmesekönyvet – a fantasyt egyelőre nagy falatnak tartja. A mindennapok történései mögött rejlő titkokat, a szürke átlagot átható mágiát keresi, s próbálja megmutatni másoknak is..." (Naphegy Kiadó)

 

A Darwin-játszma egy korhű látlelet a mai Magyarország fiataljairól, minden­napjairól, problémáiról: ez Mészöly Ágnes regénye. Valóságos téma, szókimondó stílus, nem várt, megrázó, mellbevágó végkifejlet. (Olvass bele)


"A történet négy gimnazista lányról szól, akik megpróbálnak besegíteni egy kicsit az evolúciónak egy – legalább is szerintük – életképtelen kémiatanár ügyében. Elég kegyetlen, néhol talán brutális lett a regény, éppúgy nem kíméli a kamaszokat, mint a felnőttebbeket vagy a család és az iskola szentségeit, de, legalább is remélem, ettől még egyáltalán nem sugall reménytelenséget, sőt, azt hiszem, kifejezetten optimista és időnként még mókás is. Patrick Ness szerint olyan történetet kell írnunk, amilyet mi magunk szívesen olvasnánk – nos, az biztos, hogy én a Darwin-játszmát óriási örömmel írtam." (Móra Könyvkiadó)

 

Legújabb ifjúsági regénye, a Szabadlábon: "Én egy olyan "könyvet akartam írni, amiben nem az van, hogy van a tisztességes, becsületes és tiszta szívű, nagyon jó fej sérült gyerek, aki megváltja a világot. Dani tele van hülyeséggel és hibákkal: csökönyös, ugyanúgy hazudik, ahogy az anyja, az apjának nem meri elmondani, hogy ő sérült, tehát nem meri felvállalni saját magát, és ezért megy el mellette. S végül is ekkor kezdődik el az ő igazi kalandja, az a road movie, amiben több országon át egészen Spanyolországig jut. S azért játszódik a történet külföldön, mert Magyarországon nem lehet úgy akadálymentesen közlekedni, mint Németországban vagy Franciaországban. Meg persze így nagyobb kalandok érhetik a főhőst. ... Ez nem egy lejátszott meccs, nem akartam happy endet, mert az élet nem ilyen, de mindkét szereplőm - Dani és mamája is - kaptak egy lehetőséget, hogy ezentúl jól csinálják." (HVG.hu)

 

Közösségi szolgálat - olvasókörök a könyvtárban

Könyvtárunk a 2013/2014-és tanév második félévében fogadta először azokat a diákokat, akik a közösségi szolgálat keretében vállalkoztak az olvasóköri munkára. A könyvtár lehetőségeinek kihasználásával, iskolán kívüli kötetlen formában, a kiscsoportokaban, olyan történeket olvasnak, amelyek elsősorban a középiskolás korosztályban felmerülő problémákkal foglalkoznak, amelyeket érdekesen, izgalmasan és igazi olvasmányélményt nyújtó módon mesélnek el az alkotók.

Az olvasáskultúra kialakítása – irodalom ismerete, szeretete, ifjúságnak szóló mai irodalmi művekkel való megismertetés; személyiségfejlesztés, társas kapcsolatok, vitakészség, anyanyelvi, kommunikációs kompetenciák fejlesztése – a biblioterápia, drámapedagógia, mentálhigiéné eszközeivel.