MEGHÍVÓ: Könyvbemutató a könyvtárban

Neszményiné Gubacsi Erzsébet február 21-én, kedden 17 órakor a könyvtár emeleti előadótermében mutatja be édesapja, Gubacsi József visszaemlékezései alapján írt könyvét, a Fogságom történetét. A férfi négy esztendőt raboskodott a gulágon. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

"Már több mint 70 éve annak, hogy befejeződött a 2. világháború. Ez az utolsó nagy világégés minden eddiginél nagyobb pusztítást és emberveszteséget okozott. Körülbelül 25 éve annak, hogy a borzalmakról és a hadifogságról, pontosabban a „málenkij robotrol” hitelesen, félelem nélkül lehet, lehetne beszélni. Vajon hány magyar katona és civil szenvedett a szovjet lágerekben, hányan pusztultak el, értelmetlenül, hányan térhettek haza? Ezekre a kérdésekre nem könnyű és nem is lehet pontos választ adni. Az adatokat csak sok-sok tanulmányból hozzávetőlegesen lehet megállapítani. Gondoljunk csak az akkori nyilvántartásokra, az ország területének újbóli megcsonkítására!

A szovjet lágerekbe került katonák száma majdnem 400 ezer, a civilek száma 300 ezer főre tehető. A nyugat-európai táborokba került katonákkal és a civilekkel együtt körülbelül 1 millió fő körül lehetett a táborokban sínylődők létszáma.

A szovjet táborokban a borzalmas körülmények miatt elhunyt katonák és civilek létszáma kb. 300 ezer főre tehető. Majdnem annyi magyar ember vesztette életét a szovjet táborokban, mint a harctereken. A 2. világháború borzalmairól, az emberiség elleni vétkekről nem szabad soha elfeledkezni.”

 

A Fogságom története című könyvet édesapja visszaemlékezéseiből írta Neszményiné Gubacsi Erzsébet. A szerző Gubacsi József hadifogságban töltött négy évét mutatja be. Az archív dokumentumokkal gazdagon illusztrált műből megtudhatjuk, hogy milyen életkörülmények voltak a gulág táborokban.

A könybemutatót követően levetítésre kerül a Gubacsi Józseffel készült interjú, melynek címe: Hadifogságom története.

 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket február 21-én 17 órakor a könyvtár emeleti előadótermébe!