BIRKÁS ISTVÁN 70 - Boldog születésnapot!

Február elsején hetven éves Birkás István Munkácsy-díjas festőművész. Családjával 1953-ban költözött Sztálinvárosba, majd a képzőművészeti főiskola elvégzése után 1969-ben visszatért Dunaújvárosba. A jeles alkalom kapcsán életművét bemutató kiállítással és kismonográfia megjelenésével köszöntik őt.

„Művészi pályája fordulatokkal teli. Az absztrakt expresszionizmus hatását tükröző, harsogó akciófestészetet a nyolcvanas években megszerkesztett, homogénebb színvilágú kollázsok váltották fel. Legújabb művei már nem egyszerű festmények: táblakép nagyságú vagy annál is nagyobb falakat épít. Plextollal átitatott, majd fehérre festett homok kerül a farost alapra és azok a régi, talált tárgyak, melyek szülőfaluja és az elmúlt idők emlékét őrzik.” (Körmendi Galéria)

Birkás István 1947. február 1-jén született Kunmadaroson. Első élményeit meghatározza a kicsiny, szegény, a Hortobágy szélén lévő település világa. Ötévesen családjával elköltöznek Madarasról. Az első állomás egy évig Dunaföldvár, majd a család 1953-ban Sztálinvárosba költözik. Az elemi iskolák időszaka után a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanul tovább. 1965-től a Magyar Képző- és Iparművészeti Főiskola esti tagozatán, majd 1966-69 között a főiskola festő szakán tanul. A főiskola után visszatér Dunaújvárosba. Három hónapig tanít az egyik iskolában, majd műtermet kap. 1972-1989 között vezeti az Amatőr Műhelyt, kisebb-nagyobb megszakításokkal Dunaújvárosban él és dolgozik. 1990-től 1997-ig a dunaújvárosi közéletben is szerepet vállal: 1990. október 23. - 1991. február 13. között önkormányzati képviselő és a kulturális bizottság elnöke, 1991-től 1997-ig a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumának elnöke.”

Hírünk, nevünk messze száll...>>

 

Könyvbemutató, kiállítás, vetélkedő

 

 

Könyvbemutatóa Kortárs Művészeti Intézetben a jeles nap alkalmából február elsején, szerdán 17 órától a Birkás István életművét bemutató kismonográfia megjelenése kapcsán a művésszel és a könyv szerzőjével, Kertész Lászlóval beszélget Deák Nóra és Zsinka Gabriella.

Kiállítás: "Lélekfestészet - Birkás István" 70 címmel pedig szintén a Kortárs Művészeti Intézetben a Munkácsy-díjas festőművész tekintélyes életművéből válogat a friss kutatásokon alapuló, új hangsúlyokat felmutató retrospektív tárlat, a korábbiaktól eltérő kurátori nézőpontot érvényesítve. A kiállítás február 25-ig megtekinthető.

Vetélkedő: A születésnap alkalmából általános iskolásoknak és középiskolásoknak hirdetett helytörténeti vetélkedőt Birkás István életművéhez (életútjáról, művészetéről) kapcsolódóan a Kortárs Művészeti Intézet. A vetélkedőhőz szükséges könyvek, dokumentumok, segístégek elérhetők a József Attila Könyvtár Olvasótermében. Eredményhirdetés és díjkiosztás február 24-én, pénteken 17 órakor lesz a Kortárs Művészeti Intézetben, a kiállítás finisszázsának keretében lesz. Minden Birkás István "kutatót" szeretettel várunk a könyvtárba!