KARÁCSONYI KÖNYVAJÁNLÓ

A közelgő ünnepek alkalmából egy újabb KÖNYVAJÁNLÓ listával szeretnénk kedveskedni Olvasóinknak. Ezúttal karácsonyi – karácsonyról szóló, ahhoz kötődő, illetve karácsony idején játszódó – regényeket, novellákat, elbeszéléseket és verseket gyűjtöttünk össze egy csokorba.

A könyvajánlóban szerepelnek a klasszikus történetektől az ismert írók és költők ünnepi alkotásainak gyűjteményein keresztül a karácsonyi ünnepkör hagyományait, eredetét bemutató szakkönyvekig szinte minden, ami megtalálható könyvtárunkban. A romantikus regények és a krimik iránt rajongók is találhatnak érdekességeket...

Beaton, M. C.: Agatha Raisin és a karácsonyi búcsúcsók

Lázasan tervezgeti a karácsonyát Agatha Raisin, miközben titokban abban reménykedik, hogy volt férje, James Lacey is felbukkan a színen. A várakozás közben titokzatos levelet kap; egy eldugott falu gazdag birtokosnője, Phyllis Tamworthy ugyanis arra gyanakszik, hogy valaki meg akarja őt ölni a családjából. Agatha boldogan hagyja ott unalmas irodáját (végre nem egy elkóborolt macskát kell megtalálnia), és egykori kollégájával, Royjal elautózik az ódon udvarház tulajdonosához. De őt segíti az új gyakornok lány, Toni is, aki nem elég, hogy gyönyörű, de rendkívül eszes is. Az udvarházban közben összegyűlik a népes família, és hamarosan be is következik a gyilkosság. Természetesen Agathára vár a feladat, hogy kinyomozza: ki volt a gyilkos...

Cohn, Rachel - Levithan, David: Dash és Lily: kihívások könyve

A karácsonyt nem igazán kedvelő Dash éppen egy könyvesboltban keresgél, amikor kedvenc írója műveinek szomszédságában egy piros noteszt talál. A füzetke gazdája Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, és különös rejtvényeket eszelt ki a szerencsés megtalálónak. A fiú úgy dönt, belemegy a játékba, és elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak az ünnepekre. A nagy kérdés, hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég-e a szerelemhez, ha két vadidegen - egy morcos és egy lelkes - egy piros notesz lapjain levelezget egymással?

Fforde, Katie: Karácsonyi lakoma és más történetek

A szerző a karácsonyi lakoma fogásainak megfelelően építette föl kötetét. A novellákból kiderül, hogy ha nyitottak vagyunk és belemegyünk a váratlan helyzetekbe, akkor azoknak boldog végkifejletet lehet a befejezése. Így van ez Lisa esetében, aki egy volt barátját, Bent véli felfedezni egy járókelőben, s miután forró csókkal üdvözli a férfit, aki igencsak örül ennek, kiderül, hogy az urat még soha éltében nem látta. Egy másik történetben arra is fény derül, mit tehet egy hölgy abban az esetben, ha a szentestét egy skót kisvárosban kell eltöltenie egy idegen férfival, aki azonban igencsak jóképű, ha pedig a sors is közrejátszik abban, hogy a családunk helyett egy imádnivaló férfival kell tölteni a karácsonyt, akkor igazán ünnepelhetjük a szerencsénket...

Hesse, Hermann: Karácsony: elmélkedések, költemények

A kötet a szerző 1902 és 1956 között keletkezett karácsonyi tárgyú költeményeiből és prózai írásaiból készült válogatás. Hesse szerint "A karácsony nem csak csodálatos gyermekmeséket, karácsonyfa-ragyogást és gyermekénekeket jelent. A keresztényi gondolat, amelyet oly sokféle vallomásban oly sokféleképpen fogalmaztak meg, mindnyájunk számára mindig egy új és magasztos ösztönzés, lényeges intés értékét közvetíti. Bárhogyan képzelje is bárki a világ megváltását, mindenki számára mindenekelőtt a szeretet révén való megváltás fontos és jelentős".

Macomber, Debbie: A fagyöngy alatt: karácsonyi történet

A regény főszereplője, Addie Folsom érettségi vizsgája előtt hagyta ott iskoláját, sőt a szülői házat is, hogy nagy álmokat szövögetve nyakába vegye a világot. Immár felnőttként, édesapja halála után hazatér, hogy az anyjával töltse az ünnepeket. Ám valósággal földbe gyökerezik a lába, amikor megtudja, hogy az asszony egészen mást tervezett: a legjobb barátnőjével, Julie-val kéthetes floridai hajóutazásra indul. Úgy tűnik azonban, hogy egy baleset keresztülhúzza a számításaikat. Julie fia, Erich, akit Addie a háta közepére kíván, balesetet szenved. Mivel a lány tudja, az édesanyjának mekkora szüksége van erre az útra, kénytelen-kelletlen felajánlja, hogy gondját viseli a férfinak a távollétükben. Erich azonban mogorvább, mint valaha, sőt az ünnepeket is utálja...

 

Alcott, Louisa May: Jo néni kincsesládája

Karácsony ünnepének közeledtével mi sem lehetne aktuálisabb téma éppen a szeretetnél, amelyre, mint vezérfonalra fűzi fel a kötet elbeszéléseit a romantikus széppróza mestere, Louisa May Alcott. Egy nagymama számára mi más lenne a legszebb karácsonyi ajándék, ha nem az, hogy az egész családja köréje gyűlik ezen a szent napon; egy kisfiú töretlen reménnyel várja elveszettnek hitt tengerész édesapját; egy kislány tündért keres és rá is lel; karácsony szent éjszakáján valósággá válik egy legenda, miszerint éjfél után az állatok egy órára megkapják a beszéd képességét… „Nincs mesekönyv, amely feleolyan csodálatos lehetne, mint körülöttünk ez a szép világ, ha tudjuk, hogyan kell olvasni” – mondja Jo néni, akinek kincsesládájából most kedvesebbnél kedvesebb, felemelő históriák kerülnek elő, örömére, épülésére felnőttnek, gyermeknek, korhatár nélkül.

Borbás Mária (szerk.): Karácsonyi ének

Ez a kötet – karácsonyi olvasókönyv. Minden korosztály megtalálhatja benne a kedvére való karácsonyi olvasmányt, a kisgyerektől a nagyszülőkig. Nem egyfajta hitvilág tükre, hanem bepillantást nyújt a hagyományos magyar karácsonyi szokásoktól eltérő szertartások, szokások – az orosz karácsony, a zsidó Hanuka- ünnep világába is: de ide sorolható például Kolombusz 1492. karácsonyi naplójegyzete, avagy éppenséggel a mártírhalált halt kis Anne Frank megható karácsonyi levele.

Versek, mesék, dalok mellett testesebb, teljesebb irodalmi alkotások is olvashatók kötetünkben – például a gyerekek kedvencének, Csajkovszkij Diótörő balettjének alapjául szolgáló E.T. A. Hoffmann-mese, a Diótörő és Egérkirály, no meg a minden karácsonyi témájú világirodalmi antológia nélkülözhetetlen darabja: Charles Dickens örök érvényű elbeszélése, a Karácsonyi ének.

Cortez, Donn: CSI: Miami – Ünnepi rémálom

A karácsonyi ünnepek közeledtével Miamiban mindenki lázasan készülődik, a gyerekek óriási izgalomal várják Santa Claus érkezését. Száz meg száz jókedvű, Santa Claus-jelmezes férfi és nő szállja meg a belvárost: groteszk ajándékokat osztogatnak, sikamlós dalokat énekelnek; mígnem az egyikük holttestére egy hókupac közepén bukkannnak rá. A szeretet ünnepén a Miami-Dade megyei Bűnügyi Labor munkatársai éjt nappallá téve keresik a gyilkoshoz vezető nyomokat. Vajon mit tett s kinek ártott Santa Claus, hogy az életével kellett fizetnie.

Dickens, Charles: Karácsonyi ének ; Harangszó

Két ünnepi történetet tartalmaz a kötet, egy karácsonyi és egy újévi mesét. A Karácsonyi ének máig Dickens egyik legnépszerűbb regénye. Szegénység és gazdagság örök ellentétét állítja szembe és oldja föl Dickens a szívtelen, gazdag Scrooge megigazulásának, meseszerű történetében. De a mese áttetsző, lenge szövetébe a valóság erőteljes szálaiból is vegyít az író. S tán ez a Karácsonyi ének varázsának egyik magyarázata: jótékonyan illúziókba ringat, ugyanakkor a valóságról is hű képet ad.

A Harangszó a derék és megindítóan ügyefogyott Totyogó Tóbiás rémületes szilveszteréji látomása az élet kegyetlenségeiről, melyek a rideg szívű gazdagok világában minden szegény embert fenyegetnek. Bármily szánandóan esett is Totyogó Tóbiás és környezete, bennük testesül meg a szívjóság, a természetes értelem és az erkölcsi bátorság is. S a másik oldalon a gazdagok, álszentek, felelőtlenek és megvesztegethetők. A világ sorsának intézése határozottan nincs jó helyen az ő kezükben – ezt sugallja a történet.

Dunn, Carola: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan

Az ifjú Daisy Dalrymple újságírói munkát vállal, hogy függetlenségét biztosítsa. Első megbízatása épp karácsonykor a Wentwaterek úri birtokára vezérli, ahol összegyűlik az egész család. A kellemes együttlétet hívatlan vendég, a "faragatlan tuskó" hírében álló Lord Astwick megjelenése zavarja meg, aki váratlanul gyilkosság áldozata lesz. Valamennyi családtag gyanúsított, a gróftól egészen az unokájáig. A vizsgálódás során újabb és újabb indítékok kerülnek a felszínre. Daisy szenzációs logikája nemcsak a családtagok többségét nyűgözi le, hanem jó vágású detektívtársát is, ami egy jövőbeli kaland lehetőségét ígéri.

Fejős Éva: Karácsony New Yorkban

Egy tinédzserkori fellángolás, egy viharos éjszaka - ennek köszönheti az életét Martin. A fiú apja az ismert amerikai énekes, aki összehívja egy nagyszabású születésnapi partira egykori és mostani szeretteit. Martin anyja, Lina elfogadja a meghívást. Egy tizennyolc éves magyar srác, aki él-hal a zenéért, egy harminchat éves budapesti trendkutató, Lina, akinek egy csapásra összeomlik és újra felépül az egész világa, egy hetvenéves, önző világhírű rockzenész, aki szeretni tanul… és az ő szeleburdi, zenei vénával megáldott, hangos családja… Karácsonyozni, ünnepelni gyűlnek össze New Yorkban, és a találkozás mindannyiuk életét megváltoztatja.

Matthews, Carole: Szeress karácsonykor

Lehet egy tökéletlen családnak tökéletes karácsonya?

Juliet Joyce él-hal a karácsonyért. Imádja a karácsonyi ajándékokat, a karácsonyfát díszestül, a karácsonyi pulykát, meg úgy általában mindent, ami karácsonyi. Idén is hagyja, hogy elsodorja az ünnep áradata, ha már a családi pokolnak épp karácsony táján kellett elszabadulnia. Fia, Tom elvesztette az állását, ráadásul rémes partnereket hoz a nyakára; állapotos lánya, Chloe hazaköltözött a kisfiával; apukája, Frank a saját szívfájdalmától szenved, míg anyukája, Rita napról napra szenilisebb. Vajon Rick, a férje, mikor elégeli meg a körös-körül örvénylő káoszt? Ahogy közeledik a nagy nap, Juliet minden erejével azon van, hogy egyenesbe hozza a dolgokat, hiszen másra sem vágyik, mint hogy otthonukat karácsonykor betöltse a szeretet…

Moore, Christopher: A leghülyébb angyal

A Télapó halott. És ha ő meghalt, akkor a karácsonynak is annyi. Vagy mégsem?

„Mennyei Atyánk. Josh Barker vagyok, a Worchester Street 671. alatt lakom, Pine Cove-ban, Kaliforniában, irányítószám: 93754. Ma este láttam Télapót, ami klassz, és köszönöm is, de aztán egyből megölték egy ásóval, szóval attól félek, hogy idén nem lesz karácsony, pedig jó voltam, amit látsz is majd, ha megnézed Télapó listáját, szóval ha nem nagy gond, életre keltenéd Télapót és rendbe hoznád a karácsonyt?”

Micsoda szerencse, hogy épp a helyszínen tartózkodik Raziel, a Biff evangéliumából is ismert angyal, hogy teljesítse a rábízott karácsonyi küldetést. Képességeihez mérten hozzá is kezd az ünnepi csoda végrehajtásához, de hát nem véletlenül tartják Razielt a Mennyek leghülyébb angyalának. Ami ebben az évben boldog karácsony helyett az álmos kaliforniai kisvárosra vár, azt Raziel biztosan nem fogja a legjobban sikerült csodái között számon tartani.

Sell, Colleen (szerk.): Egy csésze vigasz karácsonyra

Ennek a lelkesítő gyűjteménynek a darabjai örömteli emlékeztetők arra, hogy miről is szólnak az ünnepek. A hétköznapi emberek által írt elbeszélések a karácsony igazi értelmét világítják meg. Ön és családja remekül szórakoznak majd a könyvben szereplő vidám és felemelő történeteken, melyek az ünnep bensőséges hangulatát közvetítik. A tartalomból: Négy szegény gyerek története, akik hónapokig gereblyéznek, havat lapátolnak és kisgyerekekre vigyáznak, hogy keményen dolgozó apjukat ajándékkal lepjék meg. Egy elvált, elszegényedett apa órákig küzd azért, hogy a használt játék teherautót újjá varázsolja a fia kedvéért. A hatéves házasság alatt a férj soha nem találja a tökéletes ajándékot a feleségének… de az asszony nem szól semmit, hiszen párja így is maga a tökéletes férj. Egy bevásárlóközpontban megjelenő Télapó ismeri a jelnyelvet, és ezzel örömet okoz egy hatéves siket kisfiúnak.

 

TELJES KARÁCSONYI AJÁNLÓLISTA >>

 

Kellemes, Békés Karácsonyt és élményekkel teli olvasást kívánunk!

Kapcsolódó linkek: