Közösségi szolgálat a könyvtárban

Információk a könyvtárban működő olvasókörökről, melyekben hat középiskola diákjai (Bánki, Dunaferr, Lorántffy, Pannon Oktatási Központ, Rudas, Széchenyi) teljesíthetik a közösségi szolgálatot a könyvtárban. Szeretettel várjuk az újabb jelentkezőket is!

Könyvtárunk a 2013/2014-és tanév második félévében fogadta először azokat a diákokat, akik a közösségi szolgálat keretében vállalkoztak az olvasóköri munkára. A kiscsoportokaban olyan történeket olvasunk, amelyek elsősorban a középiskolás korosztályban felmerülő problémákkal foglalkoznak, amelyeket érdekesen, izgalmasan és igazi olvasmányélményt nyújtó módon mesélnek el az alkotók.

Akik kedvet éreznek magukban egy-egy ajánló, a könyvek olvasása közben felmerülő gondolataik megosztására, azok le is írhatják véleményüket, amelyek honlapunkon olvashatóak.

Néhány könyv azok közül, melyeket eddig  olvastunk és beszélgettünk, vitatkoztunk róluk:

Delphine de Vigan: No és én (hajléktalanság), Gavin Extence: Alex Woods és az univerzum (eutanázia), Todd Strasser: A hullám (előítélet, befolyásolhatóság, manipuláció), James Lecesne: Trevor (homoszexualitás), John Greene: Csillagainkban a hiba (betegség, szerelem), Sherman Alexi: Junior (másság, etnikai különbségek)

DIÁKOK ÍRTÁK ...  (ízelítő)  >>:

Gráczer Nóra, a Széchenyi István Gimnázium diákjának ajánlása

A Szent Johanna Gimnázium, Leiner Laura zseniális, érzelmekkel, humorral teli könyve.

A történet 9 kötetben jelent meg. Egy Reni nevű lány gimnazista éveiről szól. Reni egy roppant okos lány, de a volt iskolájában nem voltak barátai, ám ez az új iskola új életet is tartogat számára. Ellenségek, barátok, legjobb barátnő….szerelem vár rá.

Találkozik Virággal akivel bár először nem találják a közös nevezőt végül legjobb barátok lesznek, viszont rengeteg dolgon kell átküzdeniük magukat a barátságukért.

Az osztály többi tagja mind egyéni karakter és egyben nagyon szórakoztató társaság. És akkor még nem beszéltünk Cortezről. Ő az iskola legmenőbb diákja akiért mindenki odavan…Reni is, szerelem első látásra. De ahogy a való életben, a könyvben sem minden megy egyszerűen, sőt…

Ez a könyv számomra nem csak egy történet. Minden mondata, minden részlete engem is úgy érint, mintha én is közéjük tartoznék.

„Mióta a Szent Johannába járunk sok mindennel megismerkedtem, amiről azelőtt fogalmam sem volt. Például hogy milyen, ha az embernek legjobb barátnője van. Aztán milyen, amikor össze vesznek. Végül tippem sem volt, hogy milyen a kibékülés.”

Ez nem egy könyv, ez „A” könyv! Könyv, ami az egész életedet meg változtatja.

Rácz Bernadett,  a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola diákjának ajánlása:

A könyv alapjáraton nagyon jó és persze elgondolkodtató is sok szempontból.A legfontosabb amin töprengeni lehet az az élet értelme. Az olvasó maga is beleképzeli magát,hogy mi lett volna, ha ő lett volna Seth (a főszereplő) helyébe.A történet ott kezdődik, hogy a fiú egy olyan világban ébred, ahol úgy gondolja,hogy egyedül van.Semmire nem emlékszik előző életéből, és ez teljesen sokkolja. Persze egy idő után visszatér az emlékezőképessége,de nagyon döcögősen.

Ekkor ismerjük meg a szüleit és a barátait akikről nem tudunk meg sok mindent, ők inkább mellékszereplők, kivéve Gudmundot. Ugyanis ő volt Seth szerelme. Ebből következik, hogy ő inkább a fiukhoz vonzódik. Az álmaiból felébredve ráébred arra,hogy még sincs egyedül. Összetalálkozik Reginával és Tomasszal akik a történet során segítenek neki kideríteni,hogy mi is az a világ ahol felébredtek,és az életét is nem egyszer megmentik.

folytatás >>

Kovács Ákos, a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola diákjának "irományai" (ahogy ő nevezi írásait)

A történet kezdetén a diákok nem értették, hogy tudott a nácizmus ilyen könnyen elterjedni az akkori Németországban és hogy tudta egy ember az orruknál fogva vezetni a többit. Szkeptikusan olvastam el megannyi oldalt, amiken részletesen voltak ecsetelve a mozgalmon kívülállók számára is jól látható külsőségek. Ilyen volt például az újonnan bevezetett kézjel, vagy a hullámot ábrázoló embléma.

Arra gondoltam, hogy tényleg ennyire egyszerű lenne elindítani egy diktatúrát? A kérdésemre nemleges választ kaptam a következő fejezetekben, majd rájöttem, hogy a Hullám megteremti azt az uniformitást amire a legtöbb diák tudatalatt vágyik - ugyanis a kevésbé szép gyerekek a legszebbre szeretnének hasonlítani, a rossz tanulók a kitűnőkre, a szegények a gazdagokra- és ez a legvonzóbb tulajdonsága a mozgalomnak, ezért csatlakoznak hozzá. Laurie (a főszereplő lány) először kételkedve fogadja el a tanári monológokat ... >> folytatás

 

A könyv szereplői megpróbálják bebizonyítani egy számukra kétségbeesettnek hitt, de valószínűleg „megvilágosult” iskolatársuknak, hogy mennyi mindennek van értelme a világon és, hogy az az életszemlélet amit képvisel, hagy kívánni valót maga után.

Legalábbis a mű elején ez volt a cél, de a végére átalakult egy kicsinyes bosszúhadjáratba és már nem a Pierre-nek való segítségnyújtás volt az elsődleges szempont, hanem saját létüknek szerettek volna értelmet adni, ami a hasonló korú fiatalok sajátja és nem hibáztathatjuk őket emiatt.

Pierre Anthon rendelkezett egy olyan tulajdonsággal ami nemhogy rossz, de talán a legrosszabb. Egészen új szintre emelte a pesszimizmus fogalmát és ilyen magasságokat az osztálytársai még nem tapasztaltak, tehát nem is érthetik. Sajnos túl távolról és metaszinten látta a világot és onnan fentről úgy gondolom, hogy valóban nincs jelentősége a küszködéseinknek.

Mindennek van, és egyszerre semminek sincs értelme. Az egész csak nézőpont kérdése.

 

A történet egy porig égett világban játszódik ahol az emberiség töredéke próbálja leküzdeni a robbanásokból adódó kínt és szenvedést. Először nem szimpatizáltam a cselekménnyel ugyanis mindent fikciónak láttam.

Az összes, részletesen leírt eltorzult testet egy kötélnek érzékeltem amibe az is belekapaszkodhat és felhúzhatja magát rajta aki egyébként nem vevő a mű végén kibontakozó valódi és elgondolkodtató eszmékre. Természetesen a könyv történései nem megtörtént eseményeken alapulnak, viszont nem kell hosszasan kutakodni a múltban ahhoz, hogy találjunk néhány ehhez hasonlatos eseményt. Mivel volt már ilyenre példa, nagyon félelmetes az a gondolat, hogy újra megtörténhet. Számomra egy kissé egyszerűnek tűnt a történet, de ezt nem negatívumként könyvelném el, hiszen többek között elsősorban fiataloknak íródott.

 

Kapcsolódó linkek: