Salman Rushdie: A firenzei varázslónő

"Mogor dell' Amorénak", a szerelem moguljának nevezte magát.

 

Salman Rushdie új könyve a tőle megszokott színpompás képekben ötvözi a csodás történéseket és a valós tényeket, a helyszínek és a korok kavalkádját. A történet kiinduló és végpontja Hindusztán, a csodás India, a császári palota. Ide érkezik meg a sárga hajú idegen, aki bűvésztrükkök és egyéb titkok tudója. Azt állítja, hogy a nagy hatalmú Akbar császár rokona. Elbeszélésében felelevenednek egy elfelejtett hercegnő és három firenzei barát történetei, a Mediciek Firenzéjének világa, a császári palota rejtélyei, a császári család titkai. A korokon és világokon átívelő regény hősei számtalan kalandot élnek meg miközben az élet, a szerelem, a hit és a hatalom nagy kérdéseinek is a mélyére tekintenek.

„Feltámasztotta a lányt halottaiból, és megajándékozta az élők szabadságával, felszabadította, hogy válasszon és választassék, s a lány őt választotta. Mintha az élet folyó lenne, az emberek pedig gázlókövek, a lány átkelt a folyékony éveken, és visszatért, hogy uralkodjék az ő álmain, elbitorolta egy másik nő helyét az ő khájáljában, az ő istenszerű, mindenható képzeletében. Talán már nem is a maga ura. Mi lesz, ha megunja a lányt? Nem, soha nem fogja megunni. De el lehet-e mégis űzni, ha sor kerül rá, vagy ő egyedül dönt majd arról, hogy marad-e vagy megy?

- Végre hazatértem hát – mondta a lány. - Megengedted, hogy visszatérjek, úgyhogy itt vagyok, utam véget ért. És most, világnak menedéke, a tiéd vagyok.

Addig, amíg aztán már nem – gondolta az egyetemes uralkodó. Csak addig, amíg aztán már nem, szerelmem.”