Tessa de Loo: Ikrek című regényéről

„A világ tágas, a világ szép, Ki tudja, egyszer talán látlak még.”

 

A hatéves ikreket, Annát és Lottét szüleik halála után elválasztják egymástól. Anna Németországban marad, ahol egy farmon él a nagybátyjával és a nagynénjével, nehéz körülmények között. Lotte pedig Hollandiába kerül gazdag rokonokhoz. A két testvér hiába szeretné tartani a kapcsolatot egymással, a rokonok kegyetlenül meggátolják őket ebben. A felnőtt Lotte egy zsidó zenészbe lesz szerelmes. Amikor a II. világháború kitörése előtt nem sokkal találkozik Annával Németországban, döbbenten látja, hogy testvére milyen könnyen fogadja el a náci szabályokat. Vajon a második világháború lelkileg is végleg elválasztja őket egymástól?

 

„Ha Lotte tüdeje egészséges lett volna, akkor ő is a nagyapja házában nőtt volna fel, és megosztoztak volna a munkán. Szédítő gondolat. Az érthetetlen önkény áldozatai voltak: ha annak idején Anna fertőződik meg a tbc-vel, és nem ő, akkor minden fordítva történik. Vajon ő is ugyanazokat a döntéseket hozta volna meg?”

  Jelenet a regény alapján készült filmből Jelenet a regény alapján készült filmből

Hosszú évekkel később, egy belga gyógyfürdőben az ikrek újra találkoznak. Lotte, Anna történetét végighallgatva megismeri a fonákját annak, amit saját maga átélt: az egyszerű német emberek háború alatti szenvedését. Míg ő egy nagy család óvó közegében nő fel, Annát, a gazdaságot megörökölt nagybátyja és annak felesége, mint olcsó munkaerőt kihasználja, ezért még idejében úgy dönt, hogy saját kezébe veszi élete alakulását. A regényből 2002-ben film is készült, Bem Sombogaart rendezésében, amelyet a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra is jelöltek 2004-ben.