Új honlapok, adatbázisok érhetők el a Linktárból

Településekről, boszorkányokról, Árpád-kori helynevekről, nemzetiségekről

A honlapunkon található linkgyűjteményünket folyamatosan gondozzuk, bővítjük. A Full text (teljes szövegű adatbázisok) csoportunkban az interneten található különböző témakörű honlapokból válogatunk, amelyeken a digitalizált (interneten olvasható) könyvekhez, folyóiratokhoz, tanulmányokhoz, cikkekhez lehet közvetlenül eljutni. Egyes adatbázisokban csak pontos adatokat (pl. szerző, kiadó, lelőhely stb.) vagy forrásadatokat lehet találni.

Néhány érdekes honlap az új kínálatból:

Örökség-kultúra” Oktatási E-könyvtár:
2006-ban Magyarország is csatlakozott az UNESCO egyezményhez, amely a szellemi kulturális örökség megőrzését tűzte ki céljául. Az „örökségtár” tartalmazza a magyarországi városokat, településeket bemutató könyveket, kiadványokat Albertirsától Zamárdiig. A közel száz kötet között Dunaújváros története című könyv is megtalálható. Olvashatunk a A száz magyar falu könyvesháza sorozat köteteiből, múzeumi kiadványokból, a Magyarországon élő nemzetiségekről szóló, közel kilencven könyvből. A Címertárból kikereshetjük, megyénk, lakóhelyünk címerét. További érdekességek: hang- és képanyagok, filmek, videóbemutatók is találhatók ezen a honlapon.

Magyar Névarchívum:
Pippincs, Vég széke, Pongrác öréme, Gyisznód sara, Babat hegye... Nem tudja mit jelentenek ezek a szavak? Ha településnevek, akkor találhatók? A helynévtárból megismerheti az Árpád-kori Magyarország tizenöt vármegyéjének helyneveit (települések, folyók, hegységek, tájegységek megnevezéseit). Az adatbázis Győrffy György Az Árpád-kori Magyarország történeti földrajza című művének 1. kötete (Bp., 1963, 2. kiadása: 1966, 3. kiadása: 1987) alapján készült.

A magyarországi boszorkányság forrásainak katalógusa:
Kíváncsi, hogy éltek-e boszorkányok a lakhelyén? bemutatja a magyarországi boszorkányság és boszorkányüldözés forrásait, területi megoszlásait. A részletes keresés során megismerheti a varázslással, kuruzslással gyanúsított személyek nevét, a boszorkánypereket. Az adatbázis igazi „boszorkányirodalom” kutatóhely.

Háborús Keresőszolgálat :
Kutatás a XX. század háborús eseményei során eltűnt, elhunyt személyek után. A Keresőszolgálat célja, hogy közvetlen kutatást, nyomozást, adatgyűjtést és adatközvetítést végezzen. Bárki, aki tud segítséget nyújthat katonák, hozzátartozók, ismeretlen katonák keresésében. A honlapon háborús történeteket, fotókat, háborús élményeket elmesélő videók is nézhetők. A Hadifogoly-adatbázisban pedig az orosz hadifogságban elhunyt katonák és a Keleti hadműveletek áldozatait lehet megkeresni.