Tombol a hold - Peter Marshall regénye

"mindenkivel dacolva eljegyzik egymást - a tolószékben... "

 

„Ez volt az én második világom. Ez az egyház árnyéka védte, hűtötte-fűtötte, szomorú ház. Ebben a világban éltem én Anette-tel és a többiekkel. Egy évig, s arra az évre nem merek visszaemlékezni, de elfelejteni se tudom. Még most is abban a világban élek. Hadd beszéljek most arról az esztendőről.”

A jó házból való úrilány és az írói ambíciókat dédelgető melósfiú jó eséllyel soha nem találkozott volna egymással, ha ugyanaz a váratlan tragédia nem töri szilánkokra álmaikat. Párhuzamos pályán futó életük kicsivel a végtelen előtt, egy intézetben keresztezi egymásét. Szerelmükkel nem csupán felrúgnak minden társadalmi konvenciót, hanem harcot indítanak az élet teljességéhez való jogukért is. Harcuk dühödt, indulatos és elkeseredett. Nem csupán egy fiatalkori lázadás története, hanem mélységesen emberi hitvallás a másság elfogadásáért. Bruce és Anette egymásba szeretnek, és mindenkivel dacolva eljegyzik egymást - a tolószékben... Ebben a könyvben a morbid tragédiát ujjongó vidámság szövi át. Peter Marshall maga is végigélte azt a poklot, amelyről ebben a regényében ír. Huszonévesen kapta meg a gyermekbénulás gyógyíthatatlan vírusát, deréktól lefelé megbénult, hátralevő éveit tolókocsiban töltötte. Ez a szerencsétlen sorsú és fiatalon eltávozott hatalmas tehetségű író a "Dühös fiatalok" nyomdokvizén érkezett az irodalomba. Nagyon fiatalon halt meg, s összesen három könyvet írt: Két élet 1963, Tombol a hold l964, Nincs helyed a temetőben 1966.

A regényből 1971-ben film is készült Bryan Forbes rendezésében, Malcom McDowell főszereplésével t A regényből 1971-ben film is készült Bryan Forbes rendezésében, Malcom McDowell főszereplésével t