Meghívó - Vendégünk: Miskolczi Miklós író

Március 12-én (csütörtök) 17 órakor szeretettel várunk minden érdeklődőt a Felnőttkönyvtárba!

Bizonyára sokan emlékeznek még Miskolczi Miklósra, aki 1961 és 1974 között a Dunaújvárosi Hírlap újságírója volt, majd egy kis kitérő után 1981 és 1985 között a helyi újság főszerkesztője volt.
A hatvanas évek végétől jelentek meg szociografikus kötetei városunkról. Ezek közül az első A húszéves Dunai Vasmű címmel 1969-ben látott napvilágot. A legátfogóbb munkája a város születését mutatja be Az első évtized címmel. A Velem üzentek című kötetben Dunaújváros negyedszázados múltjáról írt, annak az embernek a szenvedélyességével, aki személyes sorsával is kapcsolódott a város születéséhez. Miskolczi Miklós legátfogóbb szociográfiai kötete a Város lesz, csakazértis címmel jelent meg 1980-ban.
A közelmúltban ismét városunk múltjának kutatása foglalta le. A százados című drámáját (amely az 1956-os forradalom dunaújvárosi eseményen keresztül mutatja be egy ember küzdelmét a történelemmel és önmagával), a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza mutatta be 2006 végén.
Miskolczi Miklós nevéhez fűződik a Bringatúra megszervezése 1983-ban. A város lakosságát megmozgató rendezvény azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Miskolczi Miklóst, a város történetének, fejlődésének, életének krónikását újságírói, szociográfusi és szépírói munkássága elismeréseként 2006-ban „Dunaújváros Díszpolgára” elismerésben részesült.
2008-ban jelent meg legújabb könyve a GURÁBLI, amely ironikus családtörténet a XX. századból. A könyv megjelenése adta az aprópót, hogy egy beszélgetésre invitáljuk Miskolczi Miklóst 2009. március 12-én (csütörtök) öt órás kezdettel a Felnőttkönyvtárba.

Kapcsolódó linkek: