Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben 1886-1901

A forrásértékű mű digitalizált változata CD-ROM formában

Az egész Monarchiát bemutató munka létrehozásának gondolata a néprajzot kedvelő és a birodalmat jól ismerő Rudolf trónörökös főherceg fejében született meg. Az osztrák rész főszerkesztőjének Joseph von Weilen lovagot, a magyar résznek Jókai Mórt kérte fel Rudolf. A magyar történetírás és néprajztudomány legjelesebb képviselői vettek részt a szövegrészek megírásában, például Marczali Henrik, Márki Sándor, Pulszky Ferenc, Mikszáth Kálmán. A kor legjobb magyar festőművészeit, grafikusait küldték szerte az országba, hogy megörökítsék a különböző tájakat, városokat. A Magyarországot bemutató kötetek számára dolgozott többek között Benczúr Gyula, Munkácsy Mihály, Zichy Mihály, Feszty Árpád.
Az egész munka 396 füzetben jelent meg, 21 kötetre terjed, 572 közleménnyel, 4520 rajzzal és 19 színes képmelléklettel. A szerkesztési munkálatok 1884-ben indultak meg. A magyar kiadás első füzete 1885 december 1-én adatott ki; az utolsó 396-ik füzet, 1901 október 1-én jelent meg.
Az Osztrák–Magyar Monarchia Írásban és Képben egyes néprajzi fejezetei forrásértékűek. Tájegységenként mutatják be a különböző nemzetiségeket, életmódjukat, valamint az adott tájegység földrajzi adottságait, néprajzát. Napjainkra e könyvsorozat felbecsülhetetlen forrása lett a történészek, művészettörténészek és néprajzkutatók számára.
A CD tartalmazza az összes szöveg-és képanyagot, teljes szövegű, kereshető adatbázis formájában.

Kapcsolódó linkek: