Douglas Coupland: A rágógumitolvaj

"... mindenki szinte állandóan arról álmodik, hogy elmenekül az életétől.."

 

Az X-generáció és a Minden család pszichotikus című regény után megjelent Douglas Coupland kanadai író harmadik műve is magyarul. A groteszk és az abszurd kedvelőinek újabb csemege A rágógumitolvaj című regény, amelyet csak annyira kell komolyan venni, amennyire az életet, hiszen semmi sem tökéletes...

 

"Létezik Kendall? Steve és Gloria hibbantak?
Most értette meg, hogy Brittany nem jön vissza. Úgy érezte magát, mint egy gyönyörű üvegváza, amiben van egyetlenegy hiba.
A tölgyfa íróasztalra nézett. Mi történhetett ezzel a két emberrel, ami ennyire megrongálta őket? Milyen esemény torzíthatta el őket, vagy bármelyikünket, annyira, hogy karikatúrái lettek az igazi és teljes embereknek, akik voltak?
Kihúzta a fiókot, de tartalmával nem tudott mit kezdeni. Mintha a Mount Rushmore-t vagy a Niagara vízesést nézte volna. Mintha turista lenne csak a világban, idepottyant, akár Superman, nem tartozik és soha nem is tartozhat ide. Kegyvesztettségének bizonyítéka ott hevert előtte  a poros fiókban - semmi kozmikus, semmi poétikus, ami összefoglalná az élet szomorúságát meg az emberi állapot végtelen fájdalmát, csupán egy élénk narancssárga, ötméteres hosszabbító. Ez meg mi a fenét keres itt?"